Scrisoarea a fost adresat comandantului forțelor Armate unite ale SUA, generalului Joseph Dunford, transmite Reuters care face referire la document. Potrivit sursei, preluată de  Deschide.MD, scrisoarea a fost trimisă la 19 iulie, la câteva zile după întâlnirea dintre Vladimir Putin și Donald Trump la Helsinki. Gherasimov ar fi propus Washingtonului să coopereze în restabilirea Siriei și în întoarcerea emigranților sirieni.

Propunerea generalului rus este de a restabili acele regiuni care sunt deja controlate de forțele președintelui Bashar al Assad. Valerii Gherasimov menționează că Guvernul Siriei nu dispune de combustibil, tehnologii și de alte resurse necesare pentru restabilirea țării.

Washingtonul a primit adresarea Moscovei foarte rece. Administrația americană susține că discuții privind refacerea Siriei ar trebui începute după ce se va găsi o soluție politică pentru problema siriană și după desfășurarea unor alegeri libere și corecte sub observația Națiunilor Unite.

Comandamentul militar american a refuzat să comenteze scrisoarea Marelui Stat Major al Armatei ruse și a declarat doar că, în ceea ce privește Siria, SUA respectă înțelegerile anterioare privind negocierile dintre Rusia și America. Tema restabilirii Siriei a fost discutată și la întâlnirea dintre Donald Trump și Vladimir Putin la Helsinki.