Evenimentul Zilei > International > Statul austriac va rechiziționa casa în care s-a născut Hitler
Statul austriac va rechiziționa casa în care s-a născut Hitler

Statul austriac va rechiziționa casa în care s-a născut Hitler

După mai mulți ani de controverse, Parlamentul austriac a adoptat, ieri, o lege care permite confiscarea de către stat a casei în care s-a născut Adolf Hitler, în 1889.

Controversă veche

Proprietara, pensionara Gerlinde Pommer, a refuzat, în mod repetat, să vândă clădirea din orașul Braunau am Inn sau să permită renovări. Pommer va primi compensații bănești, dar nu se știe încă ce va face guvernul cu casa. Autoritățile speră să poată opri transformarea ei întrun loc atractiv pentru neonaziști.

Mulți ani guvernul a plătit chirie, pentru ca această clădire cu două etaje (foto) să nu fie folosită pentru turism neonazist. În trecut, casa a fost utilizată în scopuri caritabile, fiind centru de zi pentru copii cu nevoi speciale. Dar centrul a fost nevoit să se mute acum câțiva ani, când proprietara a blocat orice renovare a clădirii.

Ministrul austriac de Interne, Wolfgang Sobotka, ar dori ca această casă să fie dărâmată, dar istoricii cred că asta ar fi o dovadă că Austria își neagă trecutul nazist. Hitler s-a născut într-o cameră închiriată, la ultimul etaj al clădirii, în orașul de la granița austrogermană, în 20 aprilie 1889.