Evenimentul Zilei > Social > Statuia Maicii Domnului de la Fatima, în copie fidelă, scoasă în peregrinaj până în octombrie
Statuia Maicii Domnului de la Fatima, în copie fidelă, scoasă în peregrinaj până în octombrie

Statuia Maicii Domnului de la Fatima, în copie fidelă, scoasă în peregrinaj până în octombrie

Statuia Maicii Domnului de la Fatima (Portugalia), în copie fidelă, va fi scoasă din Mănăstirea Franciscană din Oradea pentru a fi expusă, sâmbătă și duminică, în Catedrala Sf. Nicolae, după care va fi peregrinată până în luna octombrie prin toate protopopiatele Episcopiei greco-catolice de Oradea, a declarat astăzi, Eugen Ivuț, purtător de cuvânt al episcopiei.

Seria acestor evenimente este organizată de episcopia greco-catolică pentru a marca împlinirea a o sută de ani de la aparițiile Maicii Domnului la Fatima, informează Agerpres.

Fecioara peregrină va fi expusă sâmbătă în Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea, unde, de la ora 17.00, pelerinii și toți cei interesați vor putea participa la o procesiune în jurul catedralei cu statuia Maicii Domnului, urmată de o prezentare istorică a evenimentelor de la Fatima, un reportaj video video, rugăciuni și meditații.

Programul de duminică va cuprinde două liturghii, ce se vor încheia cu o consacrare la Inima Neprihănită a Mariei și salutul către Fecioara peregrină.

Până în octombrie 2017, statuia Maicii Domnului de la Fatima va vizita bisericile protopopiale astfel: 20-21 mai — Beiuș; 10-11 iunie — Carei; 24-25 iunie — Holod; 1-2 iulie — Marghita; 5-6 august — Ier; 14-15 august — Mănăstirea Franciscană 'Maica Domnului'—Oradea; 26-27 august — Supur; 7-8 septembrie — Șimleu Silvaniei; 23—24 septembrie — Tășnad; 30 septembrie-1 octombrie — Zalău.

Centenarul aparițiilor Sfintei Fecioare la Fatima, în cadrul Anului aniversar 'Fatima' (27 noiembrie 2016-26 noiembrie 2017), angajează întreaga Biserică Catolică în acțiuni destinate cunoașterii aparițiilor Sfintei Fecioare și readuce în atenție mesajul Preacuratei și trăirea lui.

Conform tradiției catolice, Fecioara Maria ar fi apărut de șase ori în fața a trei păstorași, Lucia Santos, de 10 ani și verișorii ei Iacinta și Francisc Marto, de 7 și respectiv 9 ani, în anul 1917, prima oară la 13 mai.

Esențialul mesajului de la Fatima este pus în lumină de Papa Benedict al XVI-lea ca fiind 'o chemare dramatică adresată libertății oamenilor de a se schimba, modificând prin aceasta cursul istoriei.'

Anual, milioane de pelerini ajung la Sanctuarul de la Fatima. În acest an, Papa Francisc va participa la pelerinajul din 12-13 mai, de la Fatima, unde va prezida sfânta liturghie și ceremonia de canonizare a fraților Francisc și Iacinta Marto, copiii care, alături de Lucia dos Santos, au primit în 13 mai 1917 primele apariții ale Sfintei Fecioare Maria.