Județele în care a fost înregistrată cea mai mare rată de acoperire vaccinală sunt Cluj, Sibiu, Brașov, Timiș și Municipiul București. La polul opus, cele mai puține persoane vaccinate au fost înregistrate în Neamț, Bacău, Giurgiu, Botoșani și Suceava. Informația a fost prezentată de medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Medicul Valeriu Gheorghiţă a anunţat, într-o conferinţă de presă, că rata de acoperire vaccinală în Bucureşti este de aproape 34 la sută din populaţia rezidentă şi de 40 la sută la populaţia peste 16 ani.

„Ne-am uitat şi am reevaluat rata de acoperire vaccinală la nivel naţional. Aş vrea să fac o precizare: populaţia la care facem referire este populaţia rezidentă, aşa cum ea este raportată de către Institutul Naţional de Statistică.

Aşa încât datele la zi pentru Bucureşti avem o rată de acoperire vaccinală de circa 33,8 la sută din populaţia rezidentă şi dacă eliminăm populaţia sub 16 ani avem o rată de acoperire vaccinală în momentul de faţă în Bucureşti de 40%, ceea ce înseamnă o rată suficient de bună şi cred că acest lucru cel puţin parţial explică şi evoluţia favorabilă a pandemiei la nivel national”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Care este situația în alte județe

Coordonatorul campaniei naționale a prezentat și rata de acoperire vaccinală pentru celelalte judeţe aflate în top.

„Pentru judeţul Cluj avem o rată de acoperire vaccinală de 30,2 la sută şi, la fel, dacă ne uităm la populaţia eligibilă mai mare de 16 ani inclusiv avem o rată de acoperire vaccinală de 35,7 la sută. Atenţie, vorbim de judeţ şi nu de municipiul Cluj-Napoca. În municipiul Cluj-Napoca rata de acoperire vaccinare este de 40% în momentul de faţă.

Pentru judeţul Sibiu avem o rată de acoperire vaccinală pentru populaţia rezidentă de 23,7 la sută, pentru populaţia eligibilă mai mare de 16 ani – 28,9 la sută. Pentru Braşov – 23,65% rată de acoperire vaccinală a populaţiei rezidente, dacă ne uităm la populaţie eligibilă peste 16 ani – 28,8 la sută, Timiş – 23,41 rată de acoperire vaccinală, pentru populaţia eligibilă – 27,8 la sută şi Constanţa 22,6 la sută rată de acoperire vaccinală, pentru populaţia eligibilă 27,38%”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Explicațiile lui Gheorghiță cu privire la județele codașe

El a prezentat și situația în care numărul persoanele care au acceptat să se vaccineze este mai mic. Valeriu Gheorghiță a apreciat că acest lucru se datorează și faptului că multe persoane din aceste zone au trecut deja prin boală.

„Sunt judeţe în care foarte probabil că numărul persoanelor care au trecut prin boală este foarte mare, vă dau exemplul Suceava, probabil procentul celor care au făcut infecţia cu Sars-Cov-2 este foarte mare. Nu am date exacte din judeţul respectiv în ceea ce priveşte seroprevalenţa însă este unul din motivele pentru care oamenii amână decizia de vaccinare, faptul că au trecut prin infecţie”, a explicat medicul.

Valeriu Gheorghiţă a prezentat şi situaţia ultimelor judeţe în privinţa ratei de acoperire vaccinală.