Evenimentul Zilei > Economie > Statistici „negre” despre salariaţii români
Statistici „negre” despre salariaţii români

Statistici „negre” despre salariaţii români

În fiecare an, pe 17 octombrie, este marcată Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei. În acest context, confederaţia sindicală Cartel Alfa a prezentat o statistică „neagră” pentru o ţară care se laudă cu cel mai mare ritm de creştere economică din Europa.

 Astfel, unul din cinci români se confruntă cu sărăcie determinată de venitul insuficient, cu toate că lucrează cu normă întreagă. „Statisticile UE confirmă o realitate îngrijorătoare. Avem de departe cei mai mulţi lucrători săraci, dublu faţă de media europeană. Practic, în prezent, unul din cinci români se confruntă cu sărăcia determinată de venitul insuficient, cu toate că lucrează cu normă întreagă. O mare parte din sărăcia bazată pe venit este persistentă, trei sferturi dintre persoanele sărace aflându-se în această situaţie de cel puţin trei ani”, spune Cartel Alfa.

Potrivit acestora, nivelul de sărăcie şi al excluziunii sociale din România rămâne printre cele mai ridicate din UE, iar o treime din populaţie este afectată de privare materială severă, în sensul că nu-şi poate permite lucruri considerate necesare pentru a duce un trai decent de zi cu zi.

De asemenea, încă mai există copii în România care nu au fost niciodată la şcoală şi comunităţi întregi care nu au acces la servicii de sănătate.