Evenimentul Zilei > International > Stația Spațială Internațională Stația Spațială Internațională are o gaură. Astronauții caută acul în carul cu fânare o gaură. Astronauții caută acul în carul cu fân
Stația Spațială Internațională Stația Spațială Internațională are o gaură. Astronauții caută acul în carul cu fânare o gaură. Astronauții caută acul în carul cu fân

Stația Spațială Internațională Stația Spațială Internațională are o gaură. Astronauții caută acul în carul cu fânare o gaură. Astronauții caută acul în carul cu fân

Problema deșeurilor spațiale revine și se află în atenţia Congresului Internaţional de Astronautică

La Congresul Internaţional de Astronautică din această lună se va discuta și problema deșeurilor spațiale care pot provoca catastrofe în spațiu, dar și pe pământ.

A trecut mai mult de un an de când echipajele Stației Spațiale Internaționale încearcă să depisteze locul pe unde aceasta pierde aer, puțin, și – afirmă specialiștii ruși – fără să pună în pericol oamenii și activitatea stației.

Pare sigur acum că locul se află în segmentul rus al stației şi ar putea să fie o microgaură sau o fisură de 0,6 – 0,8 mm.

Echipajul, doi cosmonauți ruși și un astronaut american, va încerca din nou zilele acestea să o găsească, de astă dată umplând modulul cu mici fâşii de hârtie și plastic care, plutind în aer în imponderabilitate, ar trebui să fie atrase spre locul scurgerii.

Originea spărturii este necunoscută și ea. Poate fi un defect al materialului, efectul îmbătrânirii acestuia sau rezultatul impactului unui micrometeorit sau microdeşeu spațial.

În acest an, stația spațială a trebuit să efectueze de trei ori manevre pentru a evita coliziunea cu deşeurile orbitale, agenția spațială americană NASA trăgând semnalul de alarmă că situația devine din ce în ce mai periculoasă.

Potrivit Agenției Spațiale Europene, masa totală a obiectelor artificiale de pe orbita Pământului este de 8.800 de tone. Din deșeurile spațiale, 34.000 au dimensiuni de peste 10 cm, 900.000 între 1 și 10 cm, iar 128 de milioane între 1 mm și 1 cm.

Conform NASA, viteza cu care acestea se deplasează pe orbită este de 29 de mii de km/oră. Dar în spațiu există și numeroase deșeuri de dimensiuni mult mai mari.

Luna aceasta, la Congresul Internațional de Astronautică, va fi prezentată o listă cu cele mai periculoase 50 de obiecte create de mâna omului rămase în spațiu după ce şi-au încheiat misiunea. 37 din ele au peste două tone, iar cele mai grele, acceleratoarele sau boosterele unor rachetei rusești au peste 9 tone și gravitează în jurul planetei la 800 de km înălțime.

Pe lista neagră mai figurează sateliți morți europeni, japonezi și un booster chinez.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE