Statele Unite suspendă includerea României în programul Visa Waiver pe termen nelimitat

Statele Unite suspendă includerea României în programul Visa Waiver pe termen nelimitatVisa Waiver pentru români. Sursa foto: MAE

Guvernul american a anunțat recent suspendarea pe termen nelimitat a includerii României în programul Visa Waiver. Românii care vor să călătorească în SUA trebuie să solicite în continuare viza de neimigrant.

Statele Unite suspendă temporar includerea României în programul Visa Waiver

În urma unei revizuiri a desemnării țării noastre în acest program, autoritățile americane au decis să suspende punerea în aplicare a Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriilor (ESTA) pentru cetățenii români.

Această revizuire are scopul de a asigura respectarea cerințelor stricte de securitate ale programului, iar perioada de pauză va rămâne în vigoare până când Statele Unite își finalizează analiza.

Astfel, românii care doresc să călătorească în SUA în scopuri turistice sau de afaceri vor fi obligați să aplice pentru viza de neimigrant la ambasadele sau consulatele americane.

U.S. Embassy Bucharest:

U.S. Embassy Bucharest:

Detalii despre programul Visa Waiver și implicațiile acestei suspendări

Programul Visa Waiver (VWP) permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în Statele Unite pentru o perioadă de până la 90 de zile fără a fi necesară obținerea unei vize.

Cu toate acestea, țările care participă la acest program trebuie să permită și cetățenilor americani să călătorească pe teritoriile lor pentru aceleași motive, fără a solicita vize.

În ceea ce privește România, acest program ar fi permis cetățenilor români să viziteze SUA pentru turism sau afaceri fără vize, dar pentru a fi acceptată, țara trebuie să îndeplinească cerințele de securitate impuse de Departamentul pentru Securitate Internă (DHS).

Cauzele revizuirii și implicațiile pentru viitor

Revizuirea statutului României în cadrul Programului Visa Waiver vine într-un context mai larg de securitate națională și de aplicare a legii, evaluând riscurile pe care le poate implica participarea fiecărei țări în acest program.

În plus, administrația SUA, condusă de președintele Joe Biden, a făcut un anunț privind includerea României în acest program pe 10 ianuarie, însă discuțiile recente sugerează posibile amânări din cauza unor factori politici și de securitate.

România ar fi trebuit să devină al 43-lea stat inclus în acest program, iar intrarea sa a fost mult așteptată, având în vedere că ar fi fost primul stat din regiunea Mării Negre să beneficieze de acest statut, scrie euronews.

Ne puteți urmări și pe Google News