SUA vor să înarmeze Ucraina cu bani rusești. Subiectul, discutat în cadrul reuniunilor FMI

SUA vor să înarmeze Ucraina cu bani rusești. Subiectul, discutat în cadrul reuniunilor FMI Sursa foto: X (Twitter)

Statele Unite și-au propus să obțină banii necesari înarmării și reconstrucției Ucrainei, din activele rusești blocate la începutul războiului. Oficialii de la Washington vor să discute subiectul la reuniunile FMI.

Ucraina are nevoie de echipamente militare și muniții pentru a face față războiului cu Rusia. Ajutorul american este blocat în Congres, de republicani. Iar Casa Albă caută soluții pentru a obține fonduri necesare susținerii armatei din Kiev.

Statele Unite au pus ochii pe activele rusești

Oficialii americani vor să abordeze subiectul confiscării activelor rusești la reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale. Împreună cu țările partenere Statele Unite intenționează să promoveze proiectul care ar permite preluarea activelor blocate ale Rusiei. Informația a fost confirmată de un responsabil din cadrul Trezoreriei, după cum scrie AFP.

„Sperăm că aceste discuţii se vor concentra asupra modalităţilor de a debloca valoarea activelor suverane ale Rusiei imobilizate pentru a sprijini rezistenţa continuă a Ucrainei şi reconstrucţia sa pe termen lung”, a declarat un oficial al Departamentului american al Trezoreriei, în cursul unui briefing de presă telefonic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit spuselor sale, este important să se profite de aceste ședințe ale celor două instituții internaționale. Aceasta deoarece nu se întâmplă zilnic ca toți miniștrii cu putere de decizie să fie reuniți într-un singur loc. Iar reuniunile de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale reprezintă o oportunitate pentru a face progrese în acest caz.

Pandemia firmele piață

Sursa foto: FMI

Ucraina are nevoie de ajutor urgent

Reuniunile de primăvară ale celor două instituții financiare internaționale, FMI şi Banca Mondială, încep zilele acestea la Washington, în Statele Unite. Iar întrevederile sunt un moment bun pentru a discuta acest subiect. Ucraina are nevoie de sprijin financiar și militar pentru a-și susține apărarea sunt de acord liderii Lumii libere.

„Coaliţia noastră mondială depune eforturi pentru a sprijini rezistenţa Ucrainei, asigurându-se mai întâi că Ucraina dispune de sprijinul financiar de care are nevoie pentru a-şi susţine apărarea”, a adăugat oficialul Trezoreriei din Statele Unite.

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord, la finalul lunii martie, cu privire la activele Rusiei. Propunerea europeană vizează folosirea profiturilor obținute din activele rusești blocate pentru finanțarea achiziției de armament și echipament militar destinat Ucrainei.

Acest acord va pune la dispoziția Kievului între 2,5 şi 3 miliarde de euro anual, bani care nu provin din activele îngheţate ale băncii centrale ruse.

Joe Biden

Sursă foto: Arhiva EvZ

Biden presează pentru ajutorul acordat de Statele Unite armatei Ucrainei

Președintele american Joe Biden a lansat un nou apel la adresa Congresului pentru alocarea sprijinului destinat Ucrainei. Republicanii controlați de Donald Trump refuză să deblocheze ajutorul financiar destinat susținerii Kievului împotriva Rusiei, scrie AFP. Fără ajutor din Statele Unite, armata de la Kiev nu poate rezista în fața Rusiei.

Congresul a blocat ajutorul de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, solicitat de preşedintele democrat, dar și pachetul militar pentru Israel.

„Congresul trebuie să aprobe această finanţare” pentru Ucraina „şi trebuie să o facă acum, acum. (...) Preşedintele rus Vladimir Putin „nu se va opri, punând în pericol Europa, Statele Unite şi întreaga lume dacă nu îl oprim în Ucraina”, a declarat preşedintele american în contextul vizitei premierului ceh, Petr Fiala, la Casa Albă.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanul Mike Johnson, a spus că intenţionează să depună un proiect de lege bugetară pentru Israel. El nu a precizat nimic despre susținerea Ucrainei. Casa Albă a respins propunerea, spunând că nu va fi de ajutor nici Israelului și nici Ucrainei.