Evenimentul Zilei > Actualitate > Statele UE au ajuns la o decizie comună. Ce se întâmplă cu transporturile. Lumea trebuie să afle
Statele UE au ajuns la o decizie comună. Ce se întâmplă cu transporturile. Lumea trebuie să afle

Statele UE au ajuns la o decizie comună. Ce se întâmplă cu transporturile. Lumea trebuie să afle

Statele membre ale Uniunii Europene își vor coordona deciziile care afectează libera circulație a cetățenilor, în contextu înmulțirii numărului de cazuri de COVID-19.

Printre măsurile comune ce urmează să fie adoptate de statele membre UE sunt un cod de culori unic, criterii comune, o mai bună informare a publicului, relatează AFP.

În cadrul unei reuniuni desfăşurate la nivel de ambasadori, statele membre au aprobat prin majoritate calificată o recomandare pentru o mai bună coordonare. Documentul urmează să fie adoptată formal marţi, în Consiliul UE, de miniştrii statelor membre, potrivit unui purtător de cuvânt german, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

„Este o etapă importantă care (…) va permite mai multă previzibilitate şi transparenţă pentru călătoriile în UE în perioada COVID-19”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Conform recomandării, o ţară care va dori să instituie măsuri restrictive faţă de călătorii veniţi dinspre sau care se deplasează către o zonă considerată de risc va trebui să informeze statul respectiv, în măsura posibilului cu 48 de ore înaintea intrării în vigoare a acestei măsuri. Populaţia va trebui de asemenea să fie informată, cu 24 de ore înainte de instituirea restricţiei.

De asemenea, trei indicatori ar urma să fie luaţi în calcul pentru evaluarea situaţiei dintr-o anumită zonă: numărul de cazuri noi de infectare la 100.000 de locuitori înregistrate în ultimele 14 zile la nivel regional; procentul testelor de COVID-19 pozitive din totalul testelor efectuate în ultima săptămână; numărul testelor la 100.000 de locuitori efectuate în ultima săptămână.

Cod unic de culori pentru zonele de risc

Pe baza acestor date, Centrul european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC) va publica săptămânal o hartă a situaţiei epidemiologice a ansamblului ţărilor UE, pe regiuni. Fiecare culoare va ilustra nivelul de risc pe patru nivele: verde, portocaliu, roşu şi gri.

Recomandarea prevede ca statele membre ale UE să nu refuze intrarea pe teritoriul lor a călătorilor veniţi dintr-un alt stat membru. Dar celor veniţi dintr-o zonă portocalie, roşie sau gri li se vor putea impune carantina sau un test obligatoriu. De asemenea, rezultatele testelor vor trebui recunoscute reciproc între statele membre.

Ar putea totuşi să fie exceptate de la măsura carantinei persoanele care exercită un anumit număr de profesii considerate esenţiale.

Recomandarea are în vedere şi instituirea unui formular unic european care să fie completat de persoanele care călătoresc. Statele membre rămân însă libere să decidă dacă aplică măsurile recomandate, după cum arată Agerpres.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.