Ungurii se opun închiderii restaurantelor românești: E nevoie de mai multă coerență...”
- Ionel Sclavone
- 7 octombrie 2020, 23:18
UDMR se opune închiderii restaurantelor din România și susține că Guvernul trebuie să fie mai coerent în deciziile pe care le adoptă în cotextul pandemiei de coroanvirus.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu este de acord cu închiderea restaurantelor din România și consider că Guvernul trebuie să dea dovadă de mai multă coerență în adoptarea măsurilor împotriva COVID-19. Liderul UDMR a precizat că nu este de acord nici cu închiderea bruscă a restaurantelor și cafenelelor decât în zonele unde se constată că există focare de infecție.
„Eu, de exemplu, nu sunt de acord să fie închise teatrele şi cinematografele. Nimeni nu reuşeşte să-mi demonstreze că acolo există focare, că acolo oamenii de îmbolnăvesc. Dacă pentru actori, pentru creatori nu dai posibilitatea să creeze, să se urce pe scenă, să facă film şi pentru spectatori să meargă la teatru, la cinematograf, faci o mare greşeală. Nu acolo sunt problemele importante. Sau nu sunt de acord să închizi brusc restaurantele”, a precizat Kelemen Hunor.
El a precizat că Guvernul trebuie să dea dovadă de mai multă coerență în ceea ce privește măsurile pe care le adoptă.
„Închizi acolo unde e un focar, dar nu în toată ţara, plus, nu arunci responsabilitatea la părinţi, la cetăţeni, la profesori şi la autorităţile locale. Nu dai bani, nu dai instrumente. Deci, un dor atât de mare pentru descentralizare n-am mai văzut în 30 de ani ca în aceste luni de zile. Aici ar trebui să existe discuţii un pic mai coerente şi decizii mult mai coerente”, a precizat Kelemen Hunor.
Amânarea alegerilor nu este o opțiune
Pe de altă parte, liderul UDMR a preciza că alegerile parlamentare ar trebui să se țină la data la care au fost programate, pe 6 decembrie, iar nu amânate.
„În Constituţie scrie că mandatul este patru ani, mai puţin dacă este război, stare de urgenţă, stare de asediu şi aşa mai departe. Nu poţi să prelungeşti mandatul Parlamentului cu un proiect de lege şi spunând «că e pericol, nu ştiu ce». Deci nu merge varianta asta. Eu nu doresc să avem o situaţie atât de dură şi atât de imprevizibilă încât să amânăm alegerile, pentru că acest lucru înseamnă că am intrat într-o mare belea”, a precizat Kelemen Hunor.
Potrivit spuselor sale, riscul pentru alegătorii care merg în secția de votare ca să-și exercite dreptul la vot este la fel de mare ca și al celui care merge la cumpărături ca să se aprovizioneze cu cele necesare.
„Nu ştim ce se va întâmpla în noiembrie, în decembrie, dar nu ştim ce se va întâmpla în ianuarie şi în februarie. Deci, nu cred că lucrurile vor fi radical diferite în martie decât în noiembrie. De aceea, eu nu susţin amânarea alegerilor, chiar aş fi vrut să avem cu o săptămână mai devreme, dar nu s-a putut. Şi ziua votului nu reprezintă un risc la sănătatea omului”, a declarat liderul UDMR.