Evenimentul Zilei > Actualitate > Medicii sunt îngroziți de ce va urma. Viața pacienților jucată la noroc
Medicii sunt îngroziți de ce va urma. Viața pacienților jucată la noroc

Medicii sunt îngroziți de ce va urma. Viața pacienților jucată la noroc

Un medic ieșean avertizează că sistemul medical este aproape de colaps și că nu va trece multă vreme până când viața unui om va fi decisă de o comisie medicală.

Șeful Secției ATI din cadrul Spitalului de boli Infecțioase din Iași, Florin Roșu avertizează că situația este foarte dificilă la nivelul sistemului medical în contextul pandemiei de coronavirus și că nu va trece mult când o comisie medicală va alege bolnavii care merită să fie îngrijiți.

Medicul Florin Roșu a relatat despre situația secției pe care o conduce spunând că în acest moment pacienții primesc toate îngrijirile de care au nevoie, indiferent de vârstă, statut social și comorbidități.

„Trecem printr-o perioadă nu dificilă, foarte dificilă. Dacă nu ne vom da cu toţii mână cu mână astfel încât să trecem peste perioada aceasta, sigur perioada de cumpănă se va prelungi. Într-adevăr, în momentul de faţă, în Iaşi, dacă discutăm de pacientul care trebuie să primească îngrijire de Terapie Intensivă, lucrăm la capacitate maximă”, a spus șeful ATI.

Potirivt spuselor sale, secția va mai funcționa o perioadă la nivel normal, însă lucrurile vor începe să se deterioreze având în vedere numărul din ce în ce mai mare de pacienți infectați cu noul coronavirus care au nevoie de îngrijiri.

„Până în momentul de faţă, medicii de Terapie Intensivă, împreună cu medicii de boli infecţioase, am reuşit să gestionăm cazurile care întradevăr aveau nevoie de Terapie Intensivă şi nu am ajuns în situaţia în care trebuie să alegem între pacienţi. Nu cred că are nimeni decenţa, cadenţa, să poată să aleagă între doi pacienţi, indiferent de vârstă, de comorbodităţi. Ne dorim să nu ajungem în situaţia asta”, a explicat medicul.

Florin Roșu a atras atenția că se va ajunge ca o comisie medical să decidă asupra vieții unui om, în funcție de anumite criterii.

Medicul trage un semnal de alarmă şi spune că se apropie momentul în care va fi nevoie de comisii medicale pentru a decide asupra vieţii pacienților.

„În momentul în care va trebui să luăm aceste decizii, sigur va fi o luptă interioară şi sigur vom face comisii medicale, pentru că nu poate un singur medic să decidă asupra vieţii unui om. Vom face comisii medicale şi în consecinţă, vom alege pacientul care are cele mai multe şanse de a trece peste această perioadă dificilă. Să sperăm că nu vom ajunge în această situaţie!”, a spus Florin Roşu.

Traian Băsescu s-a dezlănțuit: „Iresponsabili” Pe cine a luat la țintă

Doliu uriaș în Biserica Ortodoxă. A fost ucis de COVID. Sute de mii de enoriași îl plâng