Evenimentul Zilei > International > Statele membre UE au adoptat o reglementare a programului de reconstrucţie după Corona
Statele membre UE au adoptat o reglementare a programului de reconstrucţie după Corona

Statele membre UE au adoptat o reglementare a programului de reconstrucţie după Corona

DIE ZEIT (Germania). După ce Polonia şi Ungaria şi-au anulat blocada, Consiliul Miniştrilor poate acţiona din nou: bugetul comunitar şi ajutoarele Corona în valoare de miliarde au fost aprobate.

După anularea blocadei la care au recurs Ungaria şi Polonia, UE a adoptat decizii importante cu privire la viitoarele bugete comunitare şi ajutoarele Corona în valoare de miliarde.

După cum s-a anunţat la Bruxelles din partea Consiliului Miniştrilor, cele 27 de state membre au adoptat atât sistemul de finanţare al UE, cât şi reglementările privind programul de reconstrucţie după Corona. S-au luat de asemenea decizii referitoare la cadrul financiar pentru următorii şapte ani, respectiv pentru fiecare buget al anului viitor în parte.

Până la sfârşitul anului 2027 UE va trebui să aibă la dispoziţie 1,8 bilioane euro, din care 750 miliarde sunt prevăzute pentru ajutoarele Corona.

Pachetul financiar fusese blocat recent timp de mai multe săptămâni din cauza unui veto înaintat de Ungaria şi Polonia. În cele din urmă, ca urmare a unei declaraţii suplimentare negociate de Germania, s-a ajuns la un consens. Ungaria şi Polonia s-au temut că o nouă reglementare privind sancţionarea abaterilor de la statul de drept ar fi îndreptată împotriva lor cu scopul de a le reduce ajutorul din cauza adoptării unor proiecte politice controversate. Datorită declaraţiei s-au stabilit modalităţile prin care poate fi atacat mecanismul în cazul unor dubii.

Pachetul financiar al UE trebuie aprobat de Parlamentul European. De asemenea, este necesară şi o ratificare de către statele membre a aşa-numitei decizii de adecvare a capitalului la sistemul de finanţare. Potrivit Comisiei Europene, pentru aceasta este nevoie de cooptarea parlamentelor naţionale din 23 de state.

Rador

Traducerea: Imola Stănescu