Evenimentul Zilei > Social > Stăm pe un butoi de pulbere. Tragedia de la „Victor Babeş” se poate repeta oricând
Stăm pe un butoi de pulbere. Tragedia de la „Victor Babeş” se poate repeta oricând

Stăm pe un butoi de pulbere. Tragedia de la „Victor Babeş” se poate repeta oricând

Specialiștii atrag atenția că tragediile tot mai dese din spitalele românești nu sunt întâmplătoare. Cea mai recentă, de la Spitalul ”Victor Babeș,”, a avut ca sursă improvizația.

Medicul Emilian Imbri, fost manager al Spitalului ”Victor Babeş” din Capitală, trage  un semnal de alarmă: accidente precum cel de la unitatea medicală pe care a condus-o se pot repeta oricând, căci şi unităţile mobile de terapie intensivă sunt soluţii de moment.

Dr. Imbri: TIR-urile ATI sunt soluţii de moment. Alte spitale au rezolvat adaptând

Specialistul consideră că TIR-uri ATI sunt doar temporare, destinate transportării bolnavilor în siguranţă, nu pentru a fi folosite permanent.

”Peste tot unde nu se mai folosesc aceste TIR-uri, în România, şi la Timişoara, şi la Ploieşti, spitalele de acolo au găsit soluţia şi au rezolvat adaptând sau construind 8 paturi în spitalul respectiv. Este prima oară când se întâmplă un accident de genul acesta şi se moare într-un TIR.  Nimeni, de oriunde a fost, nu am auzit să atenţioneze cum au atenţionat acuma, după ce au aflat de evenimentul de la Babeş. Au început să dea declaraţii că nu sunt bune. Fireşte că, dacă nu sunt bune, este normal să nu mai fie folosite. Ele şi aşa sunt folosite mai mult pentru a putea să îi transporţi pe pacienţii aceştia dintr-un loc într-altul şi sigur, să funcţioneze în caz de presiune maximă, cum a fost acum. Cred că nici nu s-a gândit cineva să fie ca o soluţie permanentă”, a declarat Emilian Imbri, la Digi 24.

La Victor Babeș personalul medical era instruit pentru crize sanitare

Medicul a precizat că o parte din personalul medical este instruit pentru situaţii de urgenţă. Astfel, la Babeş ar fi fost ”dezastru” dacă în TIR se afla doar o infirmieră fără pregătire în situaţii urgente.

”O parte dintre medici sunt instruiţi şi pentru situaţii de criză. Ştim ce ar trebui să facem în orice situaţie, că e un incendiu, inundaţie, război. Noi ar cam trebui să ştim. Nu zic că ştim toţi, dar ar cam trebui să ştim. Aceste soluţii sunt de moment. De ce se aşează  lângă spitale? Pentru că acolo este şi personal. Aceste spitale pavilionare care au fost construite tocmai pentru a rezolva o eventuală avalanşă de cazuri… Sunt câteva spitale modulare, unul  cu deficienţe mari de construcţie cum ar fi cel de la Leţcani. Tot din presă am aflat că nici nu e folosit. Gândiţi-vă ce dezastru ar fi fost ca în TIR să nu fie nimeni sau să fi fost o infirmieră care să tragă clopotul şi să zică veniţi repede că e o alarmă. Acesta este motivul pentru care TIR-urile sunt aduse lângă spitale. Sunt convins că acestea pot fi soluţii temporare, nu permanente”, a mai declarat medicul Emilian Imbri.

Fostul manager de la Spitalul ”Victor Babeş” a explicat că, în opinia sa, astfel de accidente se mai pot repeta în spitale.  ”Da, se poate repeta. Nu în acelaşi loc, dar se poate repeta. Poate nu cu acelaşi TIR. Încă aşteptăm rezultatele anchetelor de la Piatra Neamţ şi de la Balş pentru că ştim clar, acolo au fost tot accidente, dar nu avem amănunte vizavi de surse şi de modul a ceea ce s-a întâmplat. Aceste accidente au lămurit abia după ce s-au întâmplat, aspecte legate de oxigen”, a mai declarat Imbri.

Săptămâna trecută, 3 pacienţi internaţi în unitatea mobilă ATI de la Spitalul ”Victor Babeş ” din Bucureşti au murit, după o defecţiune la instalaţia de oxigen.

Citește și Exclusiv. Tragedia de la Victor Babeș. Cine a dat alarma în TIR-ul morții și ce s-a cerut în apelurile de la 112