Și pentru ciufulitul prim-ministru blond încercările nu par să se fi oprit. Virusul dă semne că s-ar putea întoarce cu virulență peste Mânecă în lunile următoare.

În plus, deși Brexitul va intra în vigoare pe 31 ianuarie 2021, nu este clar încă în ce condiții. Negocierile cu Uniunea Europeană, care oricum se desfășurau anevoios, au intrat într-un impas din cauza diferendului în chestiunea drepturilor de pescuit.

Președintele francez, Emmanuel Macron, nu este dispus să facă nici o concesie pe această temă, ceea ce a indus o mare nervozitate în rândurile ambelor tabere.

În timp ce există tot mai multe zvonuri că Boris Johnson va ceda în cele din urmă, acceptând concesii grele, pentru a nu ieși din UE fără un acord, acest lucru l-ar putea face pe premierul britanic să-și piardă scaunul.

Reputatul ziarist și fost europarlamentar Patrick O’Flynn scrie în revista Spectator că liderul Brexit, Nigel Farage, exact asta așteaptă – ca Boris Johnson să cedeze și să facă UE concesii – pentru a reveni en fanfare pe scena politică.

O’Flynn scrie:

„Cu câteva săptămâni în urmă, Nigel Farage a avut o întâlnire cu o figură politică importantă din Partidul Conservator. Firesc, principalul subiect de discuție a fost Brexitul. Plecând de la această întâlnire amicală, (Farage) a făcut o afirmație care a scăzut temperatura în cameră și care e susceptibilă să pună pe bigudiuri mințile Conservatorilor: «Dacă și de data asta o dați în bară, mă întorc și vă ucid».”

„Până acum, continuă O’Flynn, nu sunt semne că administrația Boris Johnson o va lăsa mai moale la negocierile pentru Brexit.

„Însă îngrijorarea Conservatorilor față de Farage rămâne și este de înțeles: la urma urmei, acesta este omul care a construit o marcă politică și care a bântuit somnul partidului, nu o dată, ci de două ori.”

O’Flynn amintește cum, prima dată, fostul premier conservator David Cameron a cedat acceptând să organizeze un referendum privind apartenența Marii Britanii la UE, în bună măsură pentru că „Ukip îi sufla în ceafă”.

A doua oară, formațiunea politică nou-creată de Farage, Brexit Party, a fost cea care a pus capăt carierei de premier a lui Theresa May prin câștigarea detașată a alegerilor europarlamentare.

Fostul eurodeputat se întreabă acum în articolul său:

„Ar putea apărea Farage a treia oară la orizont? Și, dată fiind nemulțumirea crescândă a alegătorilor conservatori pe diverse teme, de ce acest lucru nu s-a produs încă?”

Și O’Flynn continuă:

„S-ar putea întâmpla. Cei apropiați de fostul lider Ukip afirmă că a acesta a observat că o parte mare din votul în favoarea conservatorilor din 2019 – probabil o treime – a fost deja pierdut din cauza a trei probleme: un eșec în a apăra istoria și cultura britanică; opoziția din rândul persoanelor cu înclinații libertariene față de măsurile de izolare (anti-COVID); continuarea imigrației haotice ilegale.”