În cadrul discuțiilor cu ministrul moldovean, vicepremierul Gabriel Oprea a trecut în revistă principalele repere ale cooperării dintre cele două ministere de Interne, subliniind necesitatea dezvoltării cooperării polițienești, inclusiv pentru combaterea infracționalității transfrontaliere, transmite Ministerul Afacerilor Inrterne (MAI).

În luna aprilie a acestui an, cu ocazia întâlnirii de la București cu ministrul Dorin Recean, vicepremierul Gabriel Oprea a decis acordarea pentru Ministerul de Interne din Republica Moldova, a două autovehicule de teren și două ambarcațiuni de intervenție pentru Poliția de Frontieră, în valoare de aproximativ 125.000 de euro, care au fost deja predate autorităților moldovene.

Totodată, Republica Moldova a beneficiat de expertiza și sprijinul constant al României, pentru implementarea propriului Serviciu Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, după modelul dezvoltat cu succes în țara noastră.

Pentru implementarea acestui proiect, 18 pompieri din Republica Moldova au urmat cursuri de paramedici la Iași, iar alți șase s-au pregătit la Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş, timp de trei luni, devenind formatori pentru ceilalți viitori membri ai serviciului omolog SMURD din Moldova.

Pentru susținerea intervențiilor aeriene medicale, în viitorul apropiat, elicopterele de la Punctele de Operare Aeromedicală Galați și Iași vor putea opera pe teritoriul Republicii Moldova.

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a anunțat că și în acest an cinci locuri la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” vor fi destinate pregătirii pompierilor din Republica Moldova, după ce alți cinci ofițeri moldoveni au absolvit această instituție de învățământ în această vară.

Viceprim-ministrul Gabriel Oprea efectuează o vizită în Republica Moldova, alături de delegația guvernamentală condusă de premierul Victor Ponta, cu prilejul Zilei Independenței Republicii Moldova.