Editura Evenimentul si Capital

DESCINDERE la Spitalul Universitar din Capitală. Reportaj CUTREMURĂTOR. GREVA a doi ANGAJAȚI a deschis Cutia Pandorei

Autor: | | 0 Comentarii | 1148 Vizualizari

Corpul de Control al ministrului Sănătăţii verifică modul în care au fost cheltuiţi banii la unul dintre cele mai mari spitale din capitală: Spitalul Universitar.

Cazul a explodat după ce doi asistenţi au intrat în greva foamei. Aceştia susţin că pacienţii sunt în pericol din cauza lipsei materialelor de bază, cum ar fi dezinfectanţii, dezvăluie Digi24 în cadrul unui reportaj.

Problemele par a fi atât de mari încât cel puțin un pacient a și murit. „Mama a fost internată în perioada 30 aprilie - 18 mai la Spitalul Universitar din Bucureşti, pe etajul 12. A intrat pe picioare şi a murit în spital. A murit pe de o parte din cauza tratamentului care nu i-a fost aplicat, dânsa suferind de o boală necunoscută acelui medic, iar pe de altă parte au fost probleme şi din cauza condiţiilor medicale din acel spital. Erau condiţii precare care caracterizează un sistem medical de acum 25 de ani”, spune Liliana Silaghi, fiica unei paciente.

„Materialele sunt extrem de puține pe sala de operație, pe secție. Colegelor mele infirmiere li se numărau 12 perechi de mănuşi pe zi, adică o pereche de mănuşi pe oră, indiferent câţi pacienţi ai îngriji şi atunci revenim unde? La infecții nosocomiale”, afirmă și Mariana Luceanu, asistent Spitalul Universitar.

„Îmi este teamă să intru în spital ăsta, să mai şi lucrez, pentru că am fost hărţuit, m-am trezit, trusa pe masă era expirată”, completează Daniel Simion asistent Spitalul Universitar.

Situația este însă mult mai gravă și se răspândește la nivel național, avertizează unul dintre oamenii conectați la informațiile din culise. „Această situaţie se perpetuează şi nu numai în spitalul Universitar, în toate spitalele din România e aceeaşi situaţie cruntă”, afirmă Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer.

Mariana Luceanu și Daniel Simion sunt asistenți la Spitalul Universitar. Sunt primele cadre medicale care au intrat în greva foamei, timp de mai bine de 2 săptămâni din cauza lipsurilor dintr-un spital de stat din România.

„Condiţiile din spital sunt nu proaste, ci foarte proaste. Bani au fost întotdeauna, bani pentru acest spital au fost alocaţi de ministerul Sănătăţii pe toate mandatele diferiţilor miniştri. Materialele sunt extrem de putine pe sala de operație, pe secție. Mobilierul în blocul operator, atât din sălile de operaţie cât şi mobilierul aferent sălilor de operaţie, camera de făcut materiale, au fost retapiţate, nu înlocuite. E ceva strigător la cer”, spune Mariana Luceanu, asistentă.

„Pericolul este cel al infecțiilor. Pot să vă spun că am avut o colegă care s-a operat la mine în sală, a mers în post operator a decurs bine si la 2 zile s-a internat în terapie cu Clostridium. A decedat colega asta a noastră”, adaugă Mariana Luceanu, asistentă.

„Dacă băgăm aşa sub preş continuu, credeti că o să ajungem undeva? Sistemul medical este aşa cum este, o să se aleaga praful de tot, o să ieşim pe uşa de la morgă”, spune Daniel Simion, asistent la Spitalul Universitar.

Pacienții confirmă toate aceste nereguli. Au trăit clipe de coșmar și s-au luptat cu moartea. Unii au pierdut. Liliana Silaghi și-a pierdut mama.

„Am ales Spitalul Universitar pe considerentul că e un spital dotat din punct de vedere al aparaturii. Nu a fost aşa. Ea făcea un lichid ascit şi de două ori pe an mergea la o unitate medicală să-i retragă acest lichid, printr-o analiză banală, paracenteza. De fiecare dată cand mergeam la mama, nu vedeam nicio perfuzie. Întrebam: ce tratament îţi administrează? Mi- a propus că o să mă vadă un chirurg, a zis că o să-mi facă o endoscopie, mi-a luat sânge, etc. Bine, dar ca şi tratament medical ţi-au administrat ceva? Nu, este pe principiul să nu-mi administreze medicamente şi imi recomandă să beau apă. Nu ştiu dacă un om 3 săptămâni poate trăi doar cu apă. Sau netratat.

Mi s-a părut total aberant. Într-un spital universitar, când știi cu 24 de ore că pacientul ăla iţi prezintă un risc, să nu anunţi terapia intensivă, să nu o ventilezi cu balonul de cauciuc? Și am întrebat: de ce aţi ajuns în situaţia asta? Şi îmi spune: nu ştiu de ce a murit, nu știu ce are.Am formulat plângere penală pentru că aşa ceva este inadmisibil. Este o unitate publică, dacă s-a întâmplat cu mama mă gândesc că se poate întâmpla cu oricine, fiecare dintre noi plătim sănătatea şi nu vreau să ne plătim moartea”, povestește Liliana Silaghi, fiica unei paciente.

Asta-i culmea culmilor! Unde a fost fotografiat Grigore Lese, dupa scandalul de la Targu Lapus! Fanii au luat foc

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI