Spitalul MAI, o investiție ce ajunge la un nivel colosal. Va avea secție de medicină nucleara
- Teodora Vitan
- 6 februarie 2025, 17:58

Ministerul de Interne construiește un spital nou, într-o locație strategică, aproape de cele două aeroporturi internaționale din afara Bucureștiului. Proiectul, care se află în plină desfășurare, este susținut în mare parte din fonduri europene și va fi finalizat până la mijlocul anului viitor.
Noul spital al Ministerului de Interne
Unitatea sanitară va avea aproape 500 de paturi, inclusiv o secție de medicină nucleară și un heliport, pentru transportul pacienților direct în sala de operații. În prezent, spitalul își desfășoară activitatea într-o clădire prea mică din centrul Capitalei. Noul spital va fi situat pe strada Privighetorilor din Sectorul 1, iar accesul pacienților se va face dinspre DN1. Valoarea totală a proiectului este de două miliarde de lei, din care 60% provin din PNRR, iar restul din bugetul de stat.
Investiții în eficiență energetică și infrastructură modernă
Noul spital va beneficia de soluții inovatoare pentru eficientizarea consumului de energie, precum utilizarea apei geotermale extrase la o adâncime de 3.000 de metri. Aceasta va contribui la reducerea consumului de energie, ajutând la construirea unei unități cu consum de energie aproape zero. Pe lângă dotările medicale, proiectul include și un heliport, care va permite accesul pacienților transportați direct către terapie intensivă. Spitalul va avea șase etaje și trei niveluri subterane, iar compartimentele vor fi organizate astfel încât să poată funcționa independent în caz de epidemii.
Proiectul spitalului M.A.I. va fi finalizat înainte de termenul PNRR
Proiectul spitalului este una dintre investițiile finanțate din PNRR, iar construcția este în plină desfășurare. La momentul finalizării, clădirea va avea o suprafață construită de peste 72.000 de metri pătrați, de opt ori mai mare decât actuala unitate sanitară. De asemenea, în spital vor fi disponibile specialități medicale suplimentare, precum chirurgie toracică, neurochirurgie și cardiologie intervențională, dar și un compartiment de medicină nucleară. Termenul limită pentru finalizarea proiectelor din PNRR este iunie 2026, iar spitalul M.A.I. urmează să fie gata înainte de această dată, potrivit euronews