Evenimentul Zilei > Social > Spitalele din România pariază pe voluntari. Așa își atrag viitoare cadre
Spitalele din România pariază pe voluntari. Așa își atrag viitoare cadre

Spitalele din România pariază pe voluntari. Așa își atrag viitoare cadre

Spitalele din România se folosesc de voluntari atunci când nu au necesarul de medici sau personal mediu ocupat. Sunt studenți care fac voluntariat, ca să învețe. Anumite unități sanitare din țara noastră au atins cifre record de voluntari, în timp ce în altele nu s-a simțit niciodată necesitatea acestui ajutor neremunerat.

Spitalul Clinic de Urgență Județean ”Pius Brânzeu” din Timișoara a început să primească voluntari încă din anul 2012.  Doi ani mai târziu s-a stabilit un medic responsabil de program. Anual procedura integrării lor a fost îmbunătățită. Unitatea sanitară a înregistrat cel mai mare număr de voluntari din țară.

”Numărul voluntarilor a crescut de la an la an. Dacă în 2015 spitalul abia cuantificam 20 de voluntari, în prezent totalul celor care au trecut pe aici a ajuns la 1.200. Voluntariatul este o normalitate în spital, iar prezența unui voluntar este salutară. Acesta beneficiază de același regim cu ceilalti angajati ai spitalului”, arată Lucian Galoși, medicul care îi coordonează.

Unul din tinerii care a făcut voluntariat în secția ATI a acestui spital, toți anii de facultate, e Alexanbdru Rogobete, despre care am mai scris în EVZ. Acesta a ajutat la spălarea bolnavilor, în primele luni, iar în ultimii ani a ajuns să lucreze cot la cot cu medicii specialiști.  Un alt caz interesant este al unui chirurg, angajat al Universității de Medicină din Timișoara, în prezent, care, de 10 ani face și voluntariat. Și la UPU se derulează un program de voluntariat pentru pregătirea viitorilor paramedici SMURD.

”Voluntar pentru sănătate”

De mai bine de un an de zile și alte spitale județene din România au început să accepte voluntari. De exemplu, programul de „Voluntar pentru sănătate”, care se desfășoară în Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, a debutat în anul 2018. În același an, un program similar a debutat și la Constanța.

”Programul este accesibil persoanelor peste 18 ani, care pot face voluntariat în majoritatea secțiilor medicale, dar și în sectorul administrativ. Până în prezent, au fost încheiate 191 contracte de voluntariat. Prin acest program, spitalul dorește să își arate disponibilitatea de a împărtăși experiența angajaților noștri cu toți cei dornici să se implice în comunitate și, în același timp, să învețe”, transmite Flavia Topan, purtătoarea de cuvânt a instituției medicale.

Cum devii voluntar

După înscriere și depunerea dosarului de voluntariat, o comisie de interviu pentru voluntari identifică motivația, aptitudinile și disponibilitatea de timp a candidatului. Mai apoi, voluntarul semnează un contract pe minimum trei luni și își desfășoară activitatea propriu-zisă sub îndrumarea unui coordonator desemnat din fiecare secție sau serviciu administrativ.

Majoritatea celor care au optat să facă voluntariat într-un spital sunt asistenți medicali, studenți sau  proaspăt absolvenți de Medicină. Aceștia doresc să își dezvolte abilitățile și să nu piardă legătura cu mediul spitalicesc până la angajare.

”Suntem un spital de dimensiuni mari, categoria 1A și unicul de acest fel din Dobrogea. Cei mai mulți voluntari care ne caută sunt cei care își doresc să intre în sistem, pentru că lucrând alături de noi dobândesc experiență, de la cadre medii, la studenți. Pe de altă parte, au alte șanse să obțină posturi pe secțiile respective atunci când sunt organizate concursuri”, a declarat, pentru EVZ, Cătălin Grasa, managerul Spitalului Județean Constanța.

Începând cu anul 1985, Ziua Internaţională a Voluntarului este marcată în fiecare an în data de 5 decembrie, în urma unei decizii a Adunării generale a ONU, pentru a evidenţia contribuţia importantă a acţiunilor de voluntariat în dezvoltarea societăţii, dar şi pentru a oferi exemple de urmat în acest sens.