Evenimentul Zilei > Actualitate > Spital modular la Ploiești, cu 32 de paturi. Deocamdată e doar proiect
Spital modular la Ploiești, cu 32 de paturi. Deocamdată e doar proiect

Spital modular la Ploiești, cu 32 de paturi. Deocamdată e doar proiect

Eforturile autorităților de a oferi spații în care să fi cazați bolnavii de COVID-19, infecția cauzată de noul coronavirus, includ și proiectele cu fonduri europene.

Astfel, Consiliul Judeţean (CJ) Prahova a anunţat, marţi, depunerea unui proiect pentru atragerea de fonduri europene în valoare de aproximativ 3 milioane de euro pentru amenajarea unui spital modular cu 32 de paturi la Ploieşti.

Potrivit unui comunicat de presă al CJ, cele 55 de containere modulare care vor forma spitalul vor fi amplasate în incinta Secţiei Pneumologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, ele urmând a fi dotate cu 32 de paturi şi echipamentele necesare desfăşurării actului medical (paturi triaj, paturi ATI, ventilator mobil, ventilator invaziv, injectomat, monitor pacienţi, staţie monitorizare, EKG, Holter TA, defibrilator, pulsometru etc).

Proiectul va fi finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 9 Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, Obiectivul Specific 9.1 Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19. După semnarea contractului de finanţare, proiectul se va implementa în 6 luni, perioadă care include şi punerea în funcţiune a echipamentelor.

„Sărbătorim Ziua Naţională a României prin fapte pentru prahoveni. Sistemul sanitar din Prahova are nevoie de sprijin şi ne-am mobilizat pentru a completa eforturile din bugetul judeţean cu fonduri europene alocate creşterii capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19. Orice pat de spital în plus, orice echipament medical nou poate salva vieţi omeneşti. Nimic nu e mai important pentru noi, în această perioadă, decât sănătatea prahovenilor”, a declarat, conform sursei citate, preşedintele CJ, Iulian Dumitrescu.

Situația pandemiei în România

Până astăzi, 1 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 479.634 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), după ce ieri, 30 noiembrie, s-au înregistrat 3.826 în 24 de ore.

360.934 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.272 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 11.530 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 30.11.2020 (10:00) – 01.12.2020 (10:00) au fost raportate 199 de decese (130 bărbați și 69 femei).