Evenimentul Zilei > Justitie > Speriat de ancheta DIICOT, Vosganian „pozează” în victimă
Speriat de ancheta DIICOT, Vosganian „pozează” în victimă

Speriat de ancheta DIICOT, Vosganian „pozează” în victimă

În dosarul „Gaze ieftine pentru Interagro”, procurorii DIICOT susțin că fostul ministru a intervenit personal pentru favorizarea milionarului Ioan Niculae.

Senatorul Varujan Vosganian (PNL) a fost foarte vehement la adresa procurorilor DIICOT care au cerut aviz pentru începerea urmăririi penale pe numele său. Politicianul s-a victimizat și a arătat că „se simte vânat” de procurori. Astăzi, senatorii urmează să voteze „pentru” sau „împotriva” cercetării sale de către procurori în dosarul „Gaze ieftine pentru Ioan Niculae”.

Odată cu arestarea fostei șefe a DIICOT Alina Bica și accelerarea procedurilor în cazul Ioan Niculae, senatoru Vosganian se simte, brusc, amenințat. Despre demnitar, procurorii susțin că „și-a încălcat grav atribuțiile de serviciu el urmărind realizarea interesului privat al grupului infracțional inițiat de suspectul Ioan Niculae”.

A favorizat Interagro

Anchetatorii susțin că el trebuia să acționeze în interesul Romgaz, nicidecum să pună societatea strategică în slujba unui client privat, adică Interagro, firma patronată de milionarul Niculae. Fostul ministru al Economiei este acuzat de abuz în serviciu şi de delapidare. Șase ordine emise de ministrul Vosganian au permis scoaterea gazelor naturale din patrimoniul Romgaz şi trecerea lor în patrimoniul privat al Interagro. Ioan Niculae „a exercitat influențe la nivelul Ministerului Economiei, determinând acționarul majoritar să emită ordine și memorandumuri”, se arată în raportul procurorilor.

Vosganian ar fi pledat personal în cadrul ședințelor de guvern pentru a oferi gaz ieftin producătorilor de îngrășăminte chimice, adică exact lui Niculae, care avea datorii uriașe la Romgaz. În plus, senatorul liberal a ignorat trei sesizări primite de la SRI în 2007 și 2008 pe această temă.

„Nominalizatul" fuge de justiție

Ieri, în plenul Senatului, Vosganian le-a cerut colegilor o nouă amânare pe motiv că nu există probe noi în dosar. „Niciunul dintre ceilalți colegi senatori, jur pe sfânta cruce, nu au contestat această declarație cât am stat eu în comisia juridică. Vă rog, înaintea votului final fiecare coleg din comisia juridică să vină aici, și cu mâna pe Biblie și pe Constituție să jure dacă în prezența mea și la întrebarea mea vreunul dintre ei a spus ceva de indicii noi. Sunt singurul român propus de mai multe asociații la Premiul Nobel (…) Nu vreau să fiu comediant într-un spectacol mediatic al cărui scenariu pe care nu știu cine-l scrie,” a afirmat Vosganian. (Larisa Bernaschi)