Cele mai „populare” specii de rechin sunt marele rechin alb, rechinul-tigru şi rechinul-balenă despre care oamenii știu doar ce se prezintă în filmele documentare.

Totuși, trebuie să spunem că rechinii au diferite forme şi mărimi, în prezent fiind existente 440 de specii, iar numărul este în creştere.

Rechinul este un animal străvechi, care a suferit puține transformări de-a lungul timpului. Cele mai vechi fosile cunoscute arată că aceste animale au apărut cu cel puţin 420 milioane de ani în urmă.

Așadar, înzestraţi cu capacităţi fizice uimitoare, cu simţuri aparte, chiar cu o inteligenţă ce te pune pe gânduri, rechinii există – şi rezistă – de sute de milioane de ani pe Terra.

Dar, iată, câteva specii de rechini despre care foarte puțină lume știe.

Rechinul cu corn

Această specie rară de rechin se numește astfel după mica protuberanţă pe care o are deasupra ochilor şi a celor de pe zona dorsală a aripioarelor.

Spre deosebire de rudele sale mai mari, rechinul cu corn are botul turtit și este de culoare gri închis sau maroniu deschis acoperit de pete negre. Rechinul cu corn trăieşte în zonele subtropicale ale estului Pacificului, mai ales în apropiere de ţărmurile din California, Mexic şi Golful din California.

Este în general nocturn, ieșind la vânătoare de la lăsatul serii până dimineața. Nu este periculos pentru oameni.

Populaţia de rechini cu corn nu este momentan considerată ca fiind în pericol de dispariţie.

Rechinul-trabuc

Nici rechinul-trabuc nu atinge dimensiunile rudelor sale mai mari. Atinge aproximativ 50 de centrimetri dar compensează prin ferocitatea lor, fiind unul dintre cei mai periculoşi prădători de pe Pământ.

Așa cum îi spune numele, astectul său este cel al unui trabuc.

Spre deosebire de alţi prădători, rechinii-trabuc nu îşi ucid prada, acesta foloseşte viteza altor peşti pentru a smulge o bucată din pradă de dimensiunile unei mingii de golf.

Chiar dacă este așa de mic, rechinu-trabuc are în meniu și animale mai mari decât el, inclusiv foci, balene şi alţi rechini. De fapt, această specie de rechini atacă tot ce-i iese în cale.

Cercetătorii au observat că, acești rechini au atacat şi submarine nucleare sau chiar sonare subacvatice, după ce au cercetat proveniența mușcăturilor.  De obicei rechinul-trabuc îşi petrece timpul ziua la adâncimi de 1.000 de metri şi migrează către suprafaţa apei, noaptea, pentru a vâna.

Specia se găseşte în zone precum Angola, Africa de Sud, Noua Guinee, Noua Zeelandă, Japonia, Hawaii, Australia şi Bahamas.