Spațiul Schengen. Măsură nouă impusă la granițe din 2005. Ce trebuie să știe românii

Spațiul Schengen. Măsură nouă impusă la granițe din 2005. Ce trebuie să știe româniiSchengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Uniunea Europeană va lansa un sistem biometric de trece a frontierelor spațiului Schengen. Acesta va înregistra călătorii din afara UE care nu au nevoie de viză pentru a intra în blocul comunitar.

Măsura se va aplica în primele șase luni ale anului viitor. Sistemul implementat de Uniunea Europeană este cunoscut sub numele de Entry/Exit System (EES), din 2025.

Călătorii vor trebui să își scaneze pașapoartele

Acest sistem automat va înregistra călătorii din afara UE care nu au nevoie de viză pentru a intra în blocul comunitar, incluzând date precum numele, amprentele, scanările faciale, data și locul intrării sau ieșirii din Schengen.

Călătorii vor trebui să își scaneze pașapoartele sau alte documente de călătorie la un chioșc automatizat cu self-service înainte de a trece frontiera. Această procedură va înlocui actuala ștampilare manuală a pașapoartelor pentru vizitatorii spațiului Schengen care nu sunt cetațeni ai UE sau ai țărilor Schengen.

Pașaportul simplu temporar

Pașaport. Sursa foto: Arhiva EvZ

EES (Entry/Exit System) va fi folosit pentru cetățenii din afara UE, inclusiv britanici, care vin în Uniunea Europeană (UE) pentru scurte vizite, vacanțe sau afaceri și stau maximum 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.

Sistemul va fi utilizat în toate țările membre UE, inclusiv în România, care va trebui să implementeze EES în punctele sale de frontieră, având o perioadă limitată pentru a se alinia regulilor și infrastructurii acestui sistem.

Beneficiile sistemului

Sistemul de intrare/ieșire modernizează gestionarea frontierelor externe ale UE, îmbunătățind treptat experiența călătorilor.

Acesta identifică persoanele care depășesc termenul de ședere și furnizează date fiabile privind intrările, ieșirile și refuzurile de intrare.

Acest sistem va combate eficient frauda de identitate prin colectarea de date biometrice. Securitatea în cadrul UE va fi consolidată datorită îmbunătățirii controalelor la frontieră, a utilizării înregistrărilor electronice și a datelor biometrice.

Sistemul european de supraveghere a frontierelor promovează schimbul de informații în timp real, asigurându-se că autoritățile de frontieră din întreaga UE dispun de informațiile corecte la momentul potrivit.