Șpaga: Contract de vânzare-cumpărare pentru 12.000 de hectare pe numele lui Andrei Hrebenciuc

Șpaga: Contract de vânzare-cumpărare pentru 12.000 de hectare pe numele lui Andrei Hrebenciuc

Ancheta procurorilor în dosarul „Retrocedărilor ilegale” a ajuns și la fiul deputatului Viorel Hrebenciuc. Prin intermediul lui, deputatul ar fi vrut să ia o șpagă de 12.000 de hectare, potrivit unor surse judiciare.

Biroul lui Andrei Hrebenciuc (29 de ani), fiul deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, a fost percheziționat ieri de procurorii DNA, care instrumentează dosarul „Retrocedărilor ilegale”. Au fost șase percheziții în București și Brașov, și au fost vizate birourile unor cabinete de avocatură. La închiderea ediției, perchezițiile erau în desfășurare, iar surse judiciare explicau că mai multe persoane urma să fie duse la audieri la sediul DNA-Brașov, fără a preciza cine sunt acestea.

Interceptările

Numele lui Andrei apare în interceptările din dosarul tatălui său. Procurorii au explicat că deputatul urma să primească o șpagă de 12.000 de hectare, pentru a facilita o retrocedare de 43.000 de hectare de teren. În acest dosar mai sunt cercetați șeful Romsilva, Adam Crăciunescu, deputatul Ioan Adam și senatorul Ilie Sârbu. „Hrebenciuc Viorel ar urma să fie recompensat cu o suprafață de 12.000 de hectare, pe care o va primi prin interpuși, acesta fiind și motivul pentru care l-a cooptat în demersurile ce le realizează și pe fiul său, Andrei Hrebenciuc,” se arată în referatul procurorilor DNA. Surse judiciare au arătat că potrivit unor date din anchetă, transferul celor 12.000 de hectare urma să se facă prin intermediul unui act de vânzarecumpărare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numele lui Andrei mai apare în interceptările discuțiilor dintre Viorel Hrebenciuc și fostul șef al SPP, generalul (r) Dumitru Iliescu. Iliescu îi cerea deputatului, printre altele, să o angajeze pe fiica sa, Ana- Maria Joițoiu-Iliescu, de profesie arhitect.

„Nu știu, poate dacă am găsi o soluție, o societate din asta, pe arhitectură, ar fi cea mai bună chestie pentru ea. Ar putea face lucrări acasă, acum se trimit lucrările pe mail!,” spunea Iliescu. „Da, da. Să vorbesc cu Andrei, să văd, că el e cu zona asta,” promitea Viorel Hrebenciuc. Andrei este lector-universitar doctor la Facultatea de Economie din ASE.

Cum a ajuns profesor

În aceleași stenograme, Hrebenciuc a explicat cum a ajuns fiul său profesor la ASE. El l-a pomenit pe Cristian Socol, consilierul premierului Victor Ponta. „Este consilierul premierului pe economic, e copil de-al meu. L-a crescut pe Andrei, l-a adus asistentul lui în primul an, e din familie, cum ar veni”, spunea Hrebenciuc. Andrei s-a însurat în august 2014 cu Irina Noapteș, fiica fostului șef al CFRCălători, Alexandru Noapteș.

Georgescu: „Nu am legătură cu acest dosar”

Fostul-șef al DGA și DGIPI, Ionel Georgescu, ne-a declarat ieri că audierea sa la DNA, în ziua de marți, nu are nicio legătură cu ancheta lui Viorel Hrebenciuc și că nu a fost niciodată audiat ca martor în dosarul fostului senator Cătălin Voicu. Georgescu nu a vrut să dezvăluie ce căuta la DNA. Agerpres și mai multe televizuni au difuzat marți știrea că acesta era audiat în dosarul lui Hrebenciuc. Numele său apare în discuțiile dintre Voicu și generalul Dumitru Iliescu, care îl voiau pentru șefia DGIPI. El mai apare în interceptările DNA, din acest an, atunci când discuta cu Adrian Duicu. „Vezi că problema ta s-a rezolvat acolo, ce-ai zis tu, ce vrei tu, la Direcția Anti- Fraudă,” spunea la telefon Duicu.