Șoșoacă acuzată de tulburarea activității CCR. Parchetul General s-a autosesizat
- Teodora Vitan
- 19 februarie 2025, 14:19

Parchetul General a început o anchetă „in rem” după ce europarlamentarul Diana Șoșoacă a intrat în sediul Curții Constituționale, însoțită de membri ai partidului său.
Parchetul General s-a autosesizat în urma acțiunilor lui Șoșoacă la Curtea Constituțională
Potrivit surselor oficiale, această anchetă nu vizează încă persoane, dar autoritățile au primit la dispoziție filmări din cadrul instituției, inclusiv imagini din live-ul postat de Șoșoacă pe platforma TikTok. Incidentul a stârnit controverse, având în vedere comportamentul europarlamentarului, care a intrat în birouri și a solicitat discuții cu președintele Curții Constituționale, Marian Enache, și cu judecătorul Gheorghe Stan.
Diana Șoșoacă, acuzată de tulburarea activității Curții Constituționale
În urma acțiunilor sale, Diana Șoșoacă este acuzată de „tulburarea activității” Curții Constituționale, fiind considerată responsabilă pentru instigarea unui scandal intern. Marian Enache, președintele Curții Constituționale, a declarat că europarlamentarul „a pătruns fără drept” în spațiile de lucru ale instituției și a provocat disfuncționalități în desfășurarea activității, invocând imunitatea sa „universală”.
Această acțiune este interpretată de oficiali drept un atac concertat asupra instituțiilor fundamentale ale statului. Enache a subliniat că metodele agresive și intimidante nu au loc într-o societate democratică și nu pot fi acceptate, mai ales când sunt folosite de lideri politici care vor să ajungă la putere prin orice mijloace.
Pericolul „anxietății instituționale” și riscurile pentru ordinea constituțională
Într-o intervenție publică, Marian Enache a avertizat asupra pericolelor la care este expusă ordinea constituțională din România în urma unor astfel de acțiuni. „Este un fenomen extrem de periculos pe care societatea trebuie să-l conștientizeze și să-l respingă”, a spus Enache, explicând că comportamentele agresive, prin care se încearcă subminarea autorității instituțiilor fundamentale, pot duce la un climat de anarhie.
El a subliniat că Diana Șoșoacă, prin intervențiile sale, a creat un precedent periculos, care ar putea avea consecințe negative asupra stabilității instituționale și a funcționării corecte a statului de drept.
Această acțiune a fost criticată pe scară largă, iar oficialii români și experții în drept au atras atenția că astfel de atitudini și comportamente pot duce la destabilizarea societății, subminând încrederea cetățenilor în instituțiile democratice, a spus, într-un interviu pentru www.juridice.ro, Marian Enache.