Evenimentul Zilei > International > Probleme în paradisul progresist. Soros îl acuză pe Zuckerberg de blat cu Trump
Probleme în paradisul progresist. Soros îl acuză pe Zuckerberg de blat cu Trump

Probleme în paradisul progresist. Soros îl acuză pe Zuckerberg de blat cu Trump

Miliardarul George Soros a spus că Facebook „ar putea fi în colaborare cu președintele Statelor Unite, Donald Trump” pentru a-l ajuta să fie reales.

„Cred că există un fel de operațiune sau acord de asistență reciprocă informală între Trump și Facebook”, a declarat miliardarul. „Facebook va lucra pentru a fi ales din nou Trump, iar Trump va lucra pentru a proteja Facebook, astfel încât această situație să nu poată fi schimbată iar asta mă preocupă”, a mai declarat Soros.

„Acest lucru este total greșit”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Facebook, Andy Stone. Soros s-a folosit de discursul anual de la Davos pentru a critica gigantul social media. În 2018, el a comparat Facebook cu o companie de jocuri de noroc care favorizează dependența în rândul utilizatorilor, iar anul trecut a reiterat necesitatea reglementării firmelor tehnologice.

Facebook a făcut obiectul unui control sporit din partea guvernelor din întreaga lume pe mai multe fronturi, dar mai ales legat de campania de dezinformare rusă încă nedovedită. De atunci, compania a lucrat la îmbunătățirea tehnologiei sale pentru a elimina orice dubiu. Criticii susțin însă că Trump este ajutat oricum Facebook: Platforma răsplătește conținutul cu potențial de a deveni viral, iar Trump are tendința de a spune lucruri incendiare de fiecare dată.

Acuzaţiile lui Soros vin după ce Mark Zuckerberg a cerut UE reglementări mai puţin restrictive. Şeful Facebook vrea o altă reglementare pentru conţinutul dăunător de pe platformele sociale, separată de regulile pentru companiile media şi de telecomunicaţii. Numai că a fost refuzat de comisarul european pentru industrie Thierry Breton, care i-a răspuns că Facebook trebuie să se adapteze cerinţelor Europei, și nu invers.

Thierry Breton, comisarul industriei europene, a declarat luni că este pentru ca Facebook să se adapteze la standardele europene, și nu invers, întrucât el a criticat drepturile insuficiente de pe internet ale gigantului american, notează cnbc.