„Cred că există un fel de operațiune sau acord de asistență reciprocă informală între Trump și Facebook”, a declarat miliardarul. „Facebook va lucra pentru a fi ales din nou Trump, iar Trump va lucra pentru a proteja Facebook, astfel încât această situație să nu poată fi schimbată iar asta mă preocupă”, a mai declarat Soros.

„Acest lucru este total greșit”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Facebook, Andy Stone. Soros s-a folosit de discursul anual de la Davos pentru a critica gigantul social media. În 2018, el a comparat Facebook cu o companie de jocuri de noroc care favorizează dependența în rândul utilizatorilor, iar anul trecut a reiterat necesitatea reglementării firmelor tehnologice.

Facebook a făcut obiectul unui control sporit din partea guvernelor din întreaga lume pe mai multe fronturi, dar mai ales legat de campania de dezinformare rusă încă nedovedită. De atunci, compania a lucrat la îmbunătățirea tehnologiei sale pentru a elimina orice dubiu. Criticii susțin însă că Trump este ajutat oricum Facebook: Platforma răsplătește conținutul cu potențial de a deveni viral, iar Trump are tendința de a spune lucruri incendiare de fiecare dată.

Acuzaţiile lui Soros vin după ce Mark Zuckerberg a cerut UE reglementări mai puţin restrictive. Şeful Facebook vrea o altă reglementare pentru conţinutul dăunător de pe platformele sociale, separată de regulile pentru companiile media şi de telecomunicaţii. Numai că a fost refuzat de comisarul european pentru industrie Thierry Breton, care i-a răspuns că Facebook trebuie să se adapteze cerinţelor Europei, și nu invers.

Thierry Breton, comisarul industriei europene, a declarat luni că este pentru ca Facebook să se adapteze la standardele europene, și nu invers, întrucât el a criticat drepturile insuficiente de pe internet ale gigantului american, notează cnbc.