Evenimentul Zilei > Actualitate > Sorina Pintea vrea să-i lege pe medicii rezidenți de glie. Cum vrea să-i împiedice să plece peste granițe
Sorina Pintea vrea să-i lege pe medicii rezidenți de glie. Cum vrea să-i împiedice să plece peste granițe

Sorina Pintea vrea să-i lege pe medicii rezidenți de glie. Cum vrea să-i împiedice să plece peste granițe

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a declarat, marţi, că se ia în calcul încheierea unui act adiţional la contractele de muncă ale medicilor rezidenţi, de așa natură încât aceştia să rămână o perioadă de timp în ţară, după finalizarea studiilor. ”Ne gândim la un contract, la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, din bugetul Ministerului Sănătăţii direct, finanţaţi direct din bugetul Ministerului Sănătăţii”, a declarat Sorina Pintea, potrivit news.ro.

Despre medicii rezidenţi, Sorina Pintea spune că sunt finanţaţi direct din bugetul Ministerului Sănătăţii, iar salariile lor au crescut considerabil. ”Ne gândim la un contract, la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, din bugetul Ministerului Sănătăţii direct, finanţaţi direct din bugetul Ministerului Sănătăţii. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară. În urma aplicării legii salarizării, salariile rezidenţilor au crescut considerabil”, a declarat, marţi, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă. Oficialul a adăugat că deja s-au făcut primii pași în direcția aceasta, existând discuții avansate pe care le-a avut cu reprezentanții Ministerului Finanţelor.

În 18 noiembrie, la concursul de intrare în Rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, au participat peste 8.400 de tineri medici. Examenul organizat de Ministerul Sănătăţii a avut loc în şase centre universitare, fiind disponibile 5.415 posturi.

Ulterior, Guvernul a aprobat o Hotarâre de Guvern  prin care a majorat cu 315 de locuri cifra de şcolarizare pentru Rezidenţiat, de la 5.415 la 5.730 locuri.

Stagiul de rezidenţiat pentru candidaţii care aleg post va începe la data de 1 ianuarie 2019, dată de la care se va face încadrarea cu contract individual de muncă pe durată determinată/nedeterminată, după caz şi de la care se va face salarizarea ca rezident.