Evenimentul Zilei > Social > Sorin Cîmpeanu: Se va deconta naveta pentru elevi. Elevii, totuși, protestează
Sorin Cîmpeanu: Se va deconta naveta pentru elevi. Elevii, totuși, protestează

Sorin Cîmpeanu: Se va deconta naveta pentru elevi. Elevii, totuși, protestează

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în bugetul Ministerului Educaţiei se regăsesc 100 de milioane de lei pentru decontarea navetei elevilor,

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că proiectul de ordonanţă de pe agenda Guvernului de miercuri prevede decontarea navetei elevilor.

„În bugetul Ministerului Educaţiei se regăsesc 100 de milioane de lei destinaţi decontării navetei elevilor. (…) Avem acest proiect de ordonanţă pe agenda şedinţei de Guvern de astăzi. (…) Pentru a fi decontabile trebuie să fie reglementate, trebuie să fie în cadrul legal. Naveta elevilor presupune trei elemente de noutate. În primul rând, faţă de prevederile anterioare, primii trei kilometri nu se mai decontează cu suma de 10 lei, se decontează cu suma de 30 de lei”, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, miercuri, într-o conferinţă de presă.

În premieră, se decontează chiar dacă distanţa între şcoală şi domiciliul elevului depăşeşte 50 de km.

„A doua noutate este aceea a extinderii peste limita de 50 km care exista până acum. Este decontabilă naveta chiar dacă distanţa între şcoală şi domiciliu depăşeşte 50 de km. Al treilea principiu este acela al avansării de către Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare judeţene şi şcoli, a sumelor către elevi”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Elevii protestează

Anunțul ministrului vine după ce elevii au anunțat proteste în toată țara pe tema decontării navetei. Ordonanța de Urgență, acuză elevii:

„Va tăia gratuitatea la transportul județean, punând în pericol accesul la învățământ pentru zeci de mii de elevi. Ministrul educației susține ca nu exista norme de aplicare, problema fiind ca banii nu au fost introdusi în bugetul de stat”.

Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Elevilor din Mureș (AEMs) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) solicită de urgență membrilor Guvernului să nu voteze proiectul de OUG care reglementează decontul navetei.

„Solicităm guvernanților să nu adopte proiectul în următoarea ședință de Guvern și să organizeze în cel mai scurt timp posibil o dezbatere publică împreună cu reprezentanții elevilor cu privire la proiectul de ordonanță.

Ne luptăm cu transportul elevilor de ani de zile, iar în contextul în care situația legislativă era clară, propunerea unei modificări și aducerea ei la forma trecută, măsură dovedită drept ineficientă în trecut, dă dovadă de ignoranță față de nevoile elevilor. Elevii au nevoie de acces la educație în mod echitabil, însă acest lucru nu se poate realiza decât prin măsuri reale”, a declarat președintele AEC, Ariana Dudună.