Sorin Bontea a lăsat școala pentru bucătărie. Alta a fost, totuși, adevărata pasiune a îndrăgitului chef

Sorin Bontea a lăsat școala pentru bucătărie. Alta a fost, totuși, adevărata pasiune a îndrăgitului chef Cum a ajuns Sorin Bontea în televiziune. Nu i-a fost ușor, dar a meritat. Sursa foto: Facebook

Este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați bucătari din România, fiind prezent aproape în orice casă există un televizor. Apare în show-uri culinare, iar gospodinele primesc sfaturi, de la el, și din reclamele la detergent. Sorin Bontea, căci despre el este vorba, recunoaște că și-a neglijat educația școlară, preferând să se concentreze asupra gătitului. Culmea este că nu gastronomia a fost marea sa pasiune, din copilărie. Și-a dorit o altă carieră, dar soarta și vremurile l-au trimis la bucătărie.

În vârstă de 52 de ani, Sorin Bontea este unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți bucătari șefi din România. Aparițiile din emisiunile de televiziune l-au făcut cunoscut aproape în toate casele. Puțini mai sunt cei care nu știu cine este Sorin Bontea, unul dintre cei trei jurați din emisiunea „Chefi la cuțite”.

Dragostea pentru gătit, a povestit îndrăgitul chef, a moștenit-o de la mama sa. Aceasta lucra ca bucătăreasă în cantina unei grădinițe din București. Astfel, Sorin Bontea a devenit interesat de gastronomie din vremea adolescenței, cam de pe la 16 ani. A fost momentul în care a început să lucreze în cadrul unui restaurant bucureștean. După mai bine de 35 de ani, el recunoaște că a început de jos, de la curățat cartofi și morcovi.

Ulterior, a avansat încet, încet, iar după 1989, când granițele s-au deschis, a ajuns să lucreze în străinătate, pe vase de croazieră. A petrecut 10 ani pe mare, câștigând bani și perfecționându-și tehnica de gătit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu școala a mers mai greu

Dat fiind că a început să lucreze din adolescență, Sorin Bontea recunoaște că nu prea a avut vreme de școală. Așa că a fentat-o cât de mult a putut. Și-a terminat liceul la seral, destul de greu, așa cum mărturisește, cu sinceritate, astfel că nu este tocmai familiarizat cu teorema lui Pitagora sau cu alte formule de calcul ori probleme. În schimb, a devenit, așa cum constată toți cei ce-l cunosc, un bun specialist în bucătărie.

Lacunele din educație și le-a acoperit, atât de bine pe cât s-a priceput, cu lecturile accesibile din bibliotecile comuniste. De altfel, pe vremea aceea, înainte de 1989, lectura era cam singura distracție pentru un tânăr.

„Am citit câteva cărți la viața mea. Mi-au plăcut mult romanele Agathei Christie, dar nu m-am oprit doar la literatură polițistă. În principiu, am citit cam tot ce trebuia să citească un copil și un tânăr până în adolescență”, a povestit Sorin Bontea.

Adevărata pasiune a lui Sorin Bontea

El a făcut aceste dezvăluiri, care țin de viața personală, în podcastul lui Mihai Morar. El a mai mărturisit că, deși s-a apucat de tânăr de gastronomie, visa la o altă carieră, aceea de cântăreț.

Iar totul a pornit de la colidat. Împreună cu o gașcă de prieteni, de Crăciun, își lua chitara și mergea să colide. Chiar, la un moment dat, a ținut să urmeze și cursurile școlii populare de artă. Nu a mai făcut-o, iar lucrul în bucătărie a devenit principala sa preocupare.

„Nu mai știu câți ani aveam, 10, 11 ani și am fost la colindat. Mi-am luat chitara și mai aveam câțiva prieteni care cântau. Eram vreo trei care cântam și învățăm acordurile desenate pe hârtie. Am spus că vreau să merg la școala populară de artă. Cred că aveam și puțină voce, pe vremea aceea. Când a trecut timpul, m-am angajat la 16 ani în bucătărie și de atunci…”, a mai spus Sorin Bontea.