Cum se fac cele mai bune sarmale umplute cu urdă. Chef Sorin Bontea a rămas uimit când a mâncat pentru prima dată

Cum se fac cele mai bune sarmale umplute cu urdă. Chef Sorin Bontea a rămas uimit când a mâncat pentru prima datăRețetă de sarmale cu afumătură. Un adevărat deliciu de sărbători. Sursa foto: commons.wikimedia.org

Toată lumea ştie de sarmale umplute cu carne sau sarmale de post numai cu orez, morcovi şi ceapă. Această rețetă de sarmale cu urdă se prepară în zona Bucovinei. Sunt atât de gustoase încât numai cu urdă îți vei dori să le umpli.

Chef Sorin Bontea a recunoscut că sarmale umplute cu urdă a mâncat pentru prima dată în Bucovina, la o pensiune agroturistica din Gura Humorului. Revenind acasă nu s-a putut abţine şi le-a făcut. Celebrul bucătar garantează că sunt delicioase.

În Moldova sunt multe bucate care în alte zone ale ţării nu se fac, iar moldovencele sunt nişte gospodine desăvârşite, a spus Chef Sorin Bontea, recunoscând că „Omul cât trăieşte învaţă”.

Pentru această reţetă aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

-20 frunze tinere de sfeclă (sau alte frunze: ștevie, viţă de vie, hrean) -100 ml borș (am pus borș cumpărat, de la Olympia) -1 rosie coapta (sau 100 ml bulion) -1 fir cimbru proaspăt -2 linguri ulei -sare

Pentru umplutură aveţi nevoie de:

-300 gr urdă -1 legatură ceapă verde -1/2 morcov -2 fire mărar -5 fire pătrunjel -40 gr orez -1 ou -2 linguri ulei -sare, piper negru

Cum se prepară această rețetă specială

Se pune o oală cu apă și puțină sare la fiert. Când apa clocotește, se ia fiecare frunză, se scufundă în apă 5 secunde, ținând-o de codiță, apoi se scoate și se pune direct într-un bol cu apă rece. Călește ceapa verde tăiată rondele și morcovul dat de răzătoare în două linguri de ulei, până se înmoaie bine. Fărămițează într-un bol urda, adaugă peste mărarul și pătrunjelul tocate, apoi adaugă legumele călite, orezul scurs și condimentele după gust. În final, adăugați oul și omogenizați bine.

Puneți câte 1 lingură de compoziție pe fiecare frunză, rulați și după împingeți cu degetul capetele frunzei în interior ca să nu se mai vadă umplutura. Tapetați fundul oalei cu frunze de sfeclă, iar dacă nu mai aveți, puneți o farfurie întoarsă. Așezați sarmalele în oală, cât de aproape se poate una de cealaltă, în straturi, și așezați cimbrul deasupra. Turnați borșul, roșia dată pe răzătoare sau bulionul și completați cu apă numai cât să acopere sarmalele. Aduceți la fierbere și apoi dați focul la mic.

Sursa: playtech.ro.