Evenimentul Zilei > Politica > Sondajul PNL îl dă pe Iohannis câștigător detașat
Sondajul PNL îl dă pe Iohannis câștigător detașat

Sondajul PNL îl dă pe Iohannis câștigător detașat

Sondajul pentru desemnarea candidatului PNL la Președinție, comandat de liberali IRSOP, îl dă câștigător fără drept de apel pe Klaus Iohannis. Diferența dintre el și Crin Antonescu este semnifi cativă. În plus, el este foarte aproape de Victor Ponta, în turul doi

Klaus Iohannis este câștigătorul detașat al sondajului PNL, pe baza căruia va fi desemnat candidatul liberal la Președinție, decizie ce va fi luată astăzi de către Delegația Permanentă. Surse politice au declarat EVZ că, în turul întâi al prezidențialelor, Iohannis ar obține 27-28% din voturi. În schimb, Crin Antonescu ar beneficia de doar 7% din opțiunile alegătorilor. Procentele au fost calculate incluzând și respondenții nehotărâți sau care au precizat că nu vor merge la vot.

Aceleași surse au precizat că, în cazul unei confruntări Victor Ponta- Crin Antonescu, în turul doi al prezidențialelor, liberalul ar fi votat de doar 30% dintre alegători, în timp ce președintele PSD ar lua aproximativ 70% din voturi. În cazul în care Iohannis s-ar întâlni cu Ponta, diferența este în favoarea actualului premier, dar în marja de eroare a sondajului. De altfel, un sondaj INSCOP publicat săptămâna trecută arată un scor de 52,8% la 47,2%, în favoarea lui Ponta.

Mai mult decât atât, potrivit studiului IRSOP, Crin Antonescu beneficiază de o caracterizare negativă din partea celor chestionați, în comparație cu Klaus Iohannis, asociat cu atribute pozitive. Sondajul IRSOP a fost efectuat prin metodat CATI (interviuri telefonice asistate de computer).

Un alt sondaj va fi efectuat în perioada următoare, pentru desemnarea, până la începutul lunii august, a candidatului alianței PNL-PDL.

Crin Antonescu presează conducerea PNL

Într-o intervenție telefonică la B1 TV, fostul președinte liberal Crin Antonescu a părut resemnat cu pierderea competiției pentru desemnarea prezidențiabilului, dar a cerut conducerii partidului să-și asume o decizie politică.

„Opinia mea este că decizia trebuie asumată deschis”, a spus Antonescu, care, ieri, a refuzat să participe la o întâlnire preliminară cu Klaus Iohannis, în care să se discute sondajul IRSOP.

De altfel, acum câteva zile Iohannis a încercat zadarnic să aibă o discuție cu Antonescu pe tema desemnării prezidențiabilului. „Nu am nici un fel de resentiment față de cei care cred că Iohannis ar fi cel mai potrivit candidat”, a susținut, totuși, fostul șef al PNL. El a dat asigurări că nu va contesta rezultatele sondajului și a exclus o scindare a partidului. Totuși, Antonescu a amintit că, inițial, se decisese efectuarea unei „analize sociologice mai ample decât simpla fotografie de sondaj”.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: