Evenimentul Zilei > Actualitate > SONDAJ IRES. 91% dintre români sunt MÂNDRI de naţionalitatea lor
SONDAJ IRES. 91% dintre români sunt MÂNDRI de naţionalitatea lor

SONDAJ IRES. 91% dintre români sunt MÂNDRI de naţionalitatea lor

Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) arată că 91% dintre cetăţenii României sunt mândri că sunt români. Mai mult de jumătatea dintre aceştia (58%) consideră că ţara noastră se îndreaptă într-o direcţie bună.

Potrivit Barometrului Starea Naţiunii realizat de IRES, 58% dintre români cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună, faţă de 27%, procentul celor care cred că Românai se încreaptă într-o direcţie greşită. În privinţa viitorului, 55% dintre intervievaţi se arată optimişti, în timp ce numai 12% s-au declarat pesimişti. De asemenea, aproape jumătate dintre români (45%) sunt mai degrabă fericiţi, iar mai degrabă nefericiţi s-au arătat 36% dintre intervievaţi.

Mândria de a fi român se regăseşte în 91% dintre persoanele chestionate, numai 7% fiind cei care au declarat că nu sunt mândri de naţionalitatea lor. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre intervievaţi (48%) sunt de părere că românii sunt mai degrabă ghinionişti, în timp ce 43% cred că sunt mai degrabă norocoşi.

Domeniile în care românii s-au arătat foarte îngrijoraţi sunt sistemul de sănătate (45%), sistemul de pensii (45%), salariile (43%), datoriile statului (38%), politica (40%), nivelul corupţiei (66%), prăpasita dintre oamenii săraci şi cei bogaţi (54%) şi şomajul (42%).

Pesimismul românilor faţă de şansele tinerilor de a-şi găsi un loc de muncă după terminarea facultăţii este ridicat. 82% dintre intervievaţi cred că un tânăr nu are şansa să se angajeze după absolvirea facultăţii, în timp ce 61% ar sfătui tinerii să plece din ţară.

Datele complete ale sondajului le găsiţi pe blogul sociologului Vasile Dâncu.

Sondajul a fost realizat prin telefon în data de 25 noiembrie 2014, pe un eşantion reprezentat de 1.880 de subiecţi, cu vârsta peste 18 ani, eşantionul fiind multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la populația cu drept de vot rezidentă în România. Eroarea maximă toelrată este de ±2,8%.