Nouă dintre cei unsprezece comandanți de patru stele (generali și amirali) din SUA au trimis o notă către directorul de informații naționale, anul trecut, solicitând mai mult material declasificat pentru a fi utilizat public în războiul de informații împotriva Rusiei și Chinei Memo-ul nu a fost făcut public, de generalii și amiralii solicitau „muniție” în războiul informațiilor publice.

Cerere periculoasă făcută de generali și amirali din America

Semnatarii acelei scrisori consideră că anihilarea războiului informațiilor venite dinspre alte puteri ar trebui să fie anihilat. Agențiile americane de informații ar trebui să aplece mai mult înspre ceea ce fac nu doar Rusia și China, dar și alte țări, pe acest front al dezinformărilor și manipulărilor. Astfel, este necesară o evaluare a scopurilor guvernelor străine și identificarea adevărului sau minciunilor din informațiile respective, conform nationalinterest.org.

Rezultatele declasificării acestor informații de către serviciile din SUA pot să fie folosite în lumea neclasificată fără a intra în tot felul de detalii care ar putea compromite sursele și metodele de informații. Deci utilizarea se poate face fără riscuri. În trecut, au existat cazuri în care materialul a fost folosit în siguranță și eficient în trecut pentru a consolida demersurile pe care oficialii americani le-au făcut către guvernele străine.

Care sunt cele două puncte sensibile

„Dar două aspecte ale acestui memoriu sunt, ambele, îngrijorătoare. În primul rând, publicul destinat materialului solicitat nu este reprezentat doar de guvernele străine, ci este mai degrabă vorba despre publicul larg străin. Și orice lucru difuzat către un public străin este, de asemenea, expus publicului american.

În al doilea rând, ceea ce se solicită nu este o descriere generală imparțială sau o evaluare a comportamentului Rusiei sau Chinei. În schimb, ar fi vorba despre o „rafală” care să anihileze tot ce vine informațional dinspre aceste două țări”, scrie sursa citată.

Cu alte cuvinte, generalii și amiralii respectivi doresc o selectare a materialelor declasaificate. Ceea ce ar face din serviciile de informații un agent de propagandă.