Evenimentul Zilei > International > Povestea incredibilă a SOLDATULUI sud-coreean, ÎMPUȘCAT de 5 ori de militarii din NORD, când a fugit peste graniță
Povestea incredibilă a SOLDATULUI sud-coreean, ÎMPUȘCAT de 5 ori de militarii din NORD, când a fugit peste graniță

Povestea incredibilă a SOLDATULUI sud-coreean, ÎMPUȘCAT de 5 ori de militarii din NORD, când a fugit peste graniță

Un nord-coreean care a fugit din țară, prin Zona Demilitarizată dintre cele două Corei, extrem de bine păzită, a fost împușcat cel puțin de cinci ori și se află în stare critică la spital, anunță Coreea de Sud.

Soldatul a trecut, ieri, pe partea sud-coreeană a peninsulei, în Zona de Securitate Comună (ZSC), din satul Panmunjom. A condus o mașină până în ZSC, dar a fost forțat să își încheie călătoria pe jos, după ce a pierdut o roată, au anunțat autoritățile.

Trupele nord-coreene au tras asupra lui de 40 de ori, dar el a reușit să scape și a fost găsit sub o movilă de frunze, adaugă sursa citată, scrie BBC.

Circa 1.000 de oameni din Nord dezertează în Sud, în fiecare an, dar foarte puțini dintre ei fac acest lucru din Zona Demilitarizată (DMZ), care este una dintre cele mai bine păzite bucăți de frontieră terestră din lume.

Este cu atât mai neobișnuit pentru nord-coreeni să treacă în ZSC, care este un punct de atracție turisrică și singura porțiune din DMZ în care forțele militare din cele două state stau față în față.

Coreea de Nord și cea de Sud sunt, tehnic, încă în război, de când conflictul propriu-zis s-a încheiat între ele, în 1953, dar fără a fi semnat uin tratat de pace.

Armata sud-coreeană a dat mai multe detalii despre starea de sănătate a soldatului, azi. „Până în această dimineață nu am înțeles că el nu a fost conștient și nu a reușit să respire songur, dar viața lui poate fi salvată”, a spus oficialul militar Suh Uk.

Doctorii au extras cinci gloanțe din corpul lui, dar cred că s-ar putea să mai fie două înăuntru. Soldatul a fost văzut conducând o mașină către ZSC, dar o roată a mașinii a căzut.  „Apoi a coborât din mașină și a fugit spre sud, peste liniile de demarcație, în timp ce se trăgea asupra lui”, a spus Comandamentul Națiunilor Unite, condus de SUA, în Coreea de Sud.

Prezentând situația în Parlament, ministrul Apărării din Sud, Song Young-moo, a fost întrebat dacă se poate considera că Nordul ar fi încălcat armistițiul cu Sudul.

Este prima oară când soldații nord-coreeni au tras în zona sudică de securitate comună. Seulul spune că mai mult de 30.000 de nord-coreeni au fugit în sud de la finalul războiului, din 1953.

În același timp, un american a fost arestat în timp ce încerca să intre în Coreea de Nord, luni. Bărbatul de 58 de ani a trecut Linia de Control Civil, care marchează zona de tampon de dincolo de DMZ, din motive politice și este acum anchetat de polițiști.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: