Evenimentul Zilei > Actualitate > Situație UNICĂ la Eurovision! Țara gazdă se opune participării artistei din Rusia care suferă de handicap locomotor
Situație UNICĂ la Eurovision! Țara gazdă se opune participării artistei din Rusia care suferă de handicap locomotor

Situație UNICĂ la Eurovision! Țara gazdă se opune participării artistei din Rusia care suferă de handicap locomotor

Situație UNICĂ la Eurovision. Serviciile speciale ucrainene vor interzice reprezentantei Rusiei la Eurovison intrarea în țară la ediţia din acest an a concursului de muzică Eurovision, ce va avea loc la 13 mai la Kiev, pe motiv că a susţinut un concert în Crimeea.

''Serviciile de securitate ucrainene au interzis intrarea Iuliei Samoilova pentru o perioadă de trei ani. Decizia tocmai a fost luată'', a declarat prin telefon pentru AFP o purtătoare de cuvânt a SBU, Olena Gitlyanska. 

''Decizia a fost luată ca urmare a informaţiilor primite cu privire la încălcarea legii ucrainene'', a adăugat purtătoarea de cuvânt, conform Agerpres.  

Un viceministru de externe rus, Grigori Karasin, a denunţat imediat decizia drept ''şocantă''.  Iulia Samoilova, o tânără femeie cu handicap, aflată în scaun cu rotile, a fost selectată în urmă cu zece zile de Rusia pentru a interpreta la Eurovision o baladă romantică intitulată ''O flacără arde''. 

Ucrainenii consoderă nominalizarea acesteia drept o "provocare" rusă, pentru că a participat în 2015 la un concert în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în primăvara anului 2014. Tânăra femeie de 27 de ani este cunoscută în special pentru că a cântat în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Paralimpice de la Soci, în 2014. 

Cunoscut pentru piesele sale siropoase, concursul Eurovision este cu regularitate agitat de tensiuni politice. În ceea ce le priveşte, Rusia şi Ucraina sunt la cuţite de la anexarea Crimeii de către Moscova, urmată de un conflict armat în estul Ucrainei.