Evenimentul Zilei > Social > Slujbele de Crăciun vor fi digitale? Conflict la vârful Europei pe tema restricțiilor
Slujbele de Crăciun vor fi digitale? Conflict la vârful Europei pe tema restricțiilor

Slujbele de Crăciun vor fi digitale? Conflict la vârful Europei pe tema restricțiilor

După ce slujbele de Paște le-am urmărit în versiune online, există șanse mari ca și slujbele de Crăciun să se mute în mediul digital. Este o variantă profană, nu foarte pe placul credincioșilor, însă mult mai sigură, ne asigură diriguitorii UE.

Comisia Europeană va publica, miercuri, un proiect numit „Nu adunărilor pentru liturghii de Crăciun”, legat de măsurile anti-Covid pentru sărbători, prin care recomandă înlocuirea liturghiilor de Crăciun față în față cu „inițiative online sau televizate”.

Explicit, Comisia Europeană cere „luarea în considerare a evitării ceremoniilor religioase cu adunări mari și înlocuirea acestora cu inițiative online, la televizor sau la radio”, potrivit unor surse din Bruxelles citate de cotidianul italian Corriere della Serra.

Proiectul „Nu adunărilor pentru liturghii de Crăciun” insistă asupra distanțării sociale și a folosirii măștilor de protecție ca măsuri de reducere a infecțiilor, notează Corriere della Sera. Mai exact, trebuie evitate greșelile din vară, deoarece „riscul este un posibil al treilea val”, a reamintit președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen:

„Știu că cei care au magazine, baruri, restaurante vor să se termine restricțiile, dar trebuie să învățăm din greșelile făcute vara și să evităm repetarea lor. O relaxare prea rapidă și excesivă a măsurilor devine un risc în fața unui al treilea val după Crăciun”.

Liturghia de Crăciun poartă mască

Pe de altă parte, potrivit cotidianului citat, Papa Francisc nu va participa la tradiționala slujbă din data de 18 decembrie, din Piața Spaniei. Marți, ministrul Sănătății din Italia, Roberto Speranza, și ministrul Afacerilor Regionale, Francesco Boccia, vor discuta cu autoritățile locale pentru finalizarea noilor reglementări ce intră în vigoare din 4 decembrie.

În paralel, Consiliul permanent al Conferinţei Episcopale Italiene (CEI) s-a reunit, marți, într-o sesiune extraordinară pentru a discuta despre măsurile anti-pandemie. Liturghiile de Crăciun vor avea loc „cu respectarea deplină a regulilor”, a declarat monseniorul Mario Meini, președintele CEI:

„Dacă liturgiile și întrunirile sunt supuse unei prudențe deosebite, acest lucru nu ar trebui să ne descurajeze. În ultimele luni a devenit clar cum este posibil să sărbătorim în condiții de siguranță, în deplină conformitate cu regulile. Suntem siguri că va fi așa și de Crăciun și va continua să fie un bun semn de solidaritate cu toată lumea”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE