Noile reguli pentru participarea la slujbe. Ce pot face și ce nu pot face credincioșii

Noile reguli pentru participarea la slujbe. Ce pot face și ce nu pot face credincioșii

Patriarhia Română a transmis un set de reguli după care se vor oficia, în perioada următoare slujbele religioase. Chiar dacă acestea au loc în aer liber, sunt de urmat mai multe restricții. Cum pot, totuși, credincioșii, să intre în biserici.

În urma consultării cu Guvernul României, Patriarhia Română transmite o serie de îndrumări către unitățile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române din țară. Acestea privesc accesul credincioșilor ortodocși în lăcașurile de cult, în cimitire, și participarea la sfintele slujbe.

”În perioada de pandemie, se va evita atingerea sau sărutarea sfintelor icoane şi a sfintelor moaşte, precum şi a mâinii slujitorilor Sfântului Altar, însă evlavia pentru sfintele icoane şi pentru sfintele moaşte se va arata printr-o închinăciune, însoțită de semnul Sfintei Cruci, iar respectul pentru ierarh şi preot se va arăta printr-un gest de înclinare a capului”, mai transmit reprezentanții Patriarhiei.

Credincioșii pot veni în biserici, însă nu în timpul slujbelor, ca să se roage individual. Vor trebui să păstreze, în rând, distanța de 2 m față de alți semeni. Pentru a nu se expune îmbolnăvirilor, vârstnicii sunt rugați să nu participe la slujbe, ci să vină la biserică în afara lor, ”pentru a se ruga individual, spovedi şi împărtăși cu Sfintele Taine, în lăcașul de cult, după un orar stabilit în prealabil de comun acord cu preotul paroh”.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Persoanele având COVID – 19, persoanele care prezintă simptome de infecție, persoanele aflate în carantină, precum şi persoanele care au intrat în contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate stăruitor sărămână acasă, pentru a nu răspândi boala. Însă, pot urmări slujbele acasă prin intermediul televiziunii sau internetului (online).

Spovedirea şi Împărtășirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea tuturor reglementărilor sanitare aplicabile. De asemenea, nu se permite accesul în lăcașul de cult a persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree)”, mai transmit oficialii Patriarhiei Române.

La slujbele oficiate în aer liber credincioșii și mirenii trebuie să păstreze  distanța ”de 2 m în orice direcție”. ”Folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană”, mai transmit reprezentanții BOR. În timpul spovedaniei, atât preotul cât și credinciosul vor purta măști și vor menține distanța minimă de 2m.

O serie de reglementări vizează Sfânta Taină a Botezului şi Sfânta Taină a Cununiei.  Acestea ”se vor săvârși în lăcașul de cult cu un număr de maximum 16 participanţi (slujitorii bisericeşti, primitorii Tainei, părinţii acestora şi naşii)”. Nu se va săvârşi Taina Botezului pentru mai mulţi copii odată.

După fiecare Botez, cristelniţa se va goli de apă şi se va dezinfecta. ”La Taina Cununiei, paharul comun (”paharul mântuirii”) se va oferi doar mirelui şi miresei (conform rânduielii Slujbei Sfintei Cununii)”, mai prevede regulamentul. Acestea poate fi citit în totalitate aici.