În urmă cu doar o lună, nimeni nu ar fi riscat să-i prezică victoria. Cu toate acestea, partidul conservator anticorupție Ol’ano (Oameni obișnuiți) a câștigat potul la alegerile legislative de sâmbătă, 29 februarie, provocând un regres grav al partidului care a guvernat țara mai bine de un deceniu, fără întrerupere, Smer-SD al fost prim-ministru de centru stânga populist, Robert Fico. Peter Pellegrini, succesorul său demis, a recunoscut peste noapte înfrângerea familiei sale politice, declarând: „Felicitări câștigătorului”.

Ol’ano, membru european al partidului PPE, a primit un total de 25% din voturi, adică 53 de deputați (cu 34 mai mulţi decât acum patru ani), față de 18,3% pentru Smer-SD, care înregistrează pierderea a 11 din cele 150 de locuri din Parlamentul slovac. A fost cel mai slab scor al său din 2002.

„Oamenii doresc să curățăm Slovacia. Ei vor să facem din Slovacia o țară dreaptă, în care legile se vor aplica tuturor”, a declarat Igor Matovic după ce au fost anunțate rezultatele. Liderul neclasificabil al Ol’ano, cunoscut pentru retorica sa antisistem și pentru izbucnirile sale politice, a pus lupta împotriva clientelismului și a mafiei în centrul scurtului său program.

„Moartea lui Jan Kuciak și a Martinei Kusnirova (logodnica sa) este cea care a trezit Slovacia”, a adăugat parlamentarul în vârstă de 46 de ani. Acest dublu asasinat din 21 februarie 2018 a provocat o undă de șoc, astfel încât a dus la demisia lui Robert Fico, acuzat că a permis ca domnia banilor și corupția, despre care investiga tânărul jurnalist, să triumfe.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE