Evenimentul Zilei > Politica > Situație îngrijorătoare la MAI. Ministrul Lucian Bode caută soluții
Situație îngrijorătoare la MAI. Ministrul Lucian Bode caută soluții

Situație îngrijorătoare la MAI. Ministrul Lucian Bode caută soluții

Situație îngrijorătoare la MAI, după ce peste 30.000 de cadre au decis să se pensioneze în ultimii cinci ani. Ministrul Lucian Bode caută soluții pentru a atrage noi profesioniști în sistem.

Situație îngrijorătoare la MAI. Peste 30.000 de angajaţi MAI s-au pensionat în ultimii cinci ani. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, susține că intenționează să aducă în sistem oameni bine pregătițiși cu experiență. În acest context, el dorește să elimine numirile în funcții prin împuternicire. În opinia sa acesta este un mod nociv de a face management. Pe de altă parte, ministrul se plânge că după aceste pensionări au început să lipsească profesioniștii din sistem.

„Am susţinerea prim-ministrului și a majorităţii parlamentare să fac reformă în MAI. (…) Când spun reformă, mă gândesc la problemele sistemice pe care Ministerul Afacerilor Interne le are, de la deficitul de personal. Doar în ultimii 5 ani au plecat în pensie peste 30.000 de angajaţi din structurile MAI. Au plecat conform reglementărilor legale în vigoare. De aceea, trebuie să gândim un sistem de gestionare a carierei”, a declarat Lucian Bode, conform B1 TV.

Situație îngrijorătoare la MAI

Ministrul Lucian Bode a mai spus că, mai grav decât pensionările, este faptul că nu vin suficienți oameni noi în sistem. Astfel, la școlile de poliție sunt din ce în ce mai puține locuri libere.

„Propunerea cu care voi merge în faţa Guvernului este de a organiza concursuri de sus până jos. De la Poliţia Capitalei până la ultimul inspectorat. Să-i selectăm pe baza unor concursuri transparent organizate şi să avem stabilitate pe funcţii”, a mai afirmat ministrul de Interne.

Bode a luat primele măsuri după tragedia de la Onești

În acest context, Lucian Bode a anunțat înlocuirea conducerilor IPJ Bacău şi a Poliţiei Oneşti. Decizia vine în urma operațiunii eșuate de salvare a celor doi ostatici. Ministrul Lucian Bode a anunțat, de asemenea, că a fost sesizat parchetul, pentru neglijenţă în serviciu.

„Cel mai greu de acceptat este că, în urma unor interenţi le unor structuri ale MAI, nu am reuşit să salvăm vieţile unor persoane aflate în pericol”, a spus ministrul într-o conferință de presă.

Lucian Bode a spus că la comanda IPJ Bacău se afla adjunctul unităţii. Acesta s-a deplasat cu întârziere la faţa locului. Ba, mai mult, a spus ministrul, a minimalizat importanţa evenimentului.