Situație de necrezut la graniță! Război cu Moldova din cauza plăcuțelor de înmatriculare

Situație de necrezut la graniță! Război cu Moldova din cauza plăcuțelor de înmatriculare

Situație incredibilă peste Prut. Înregistrarea automobilelor din regiunea separatistă transnistreană a provocat noi tensiuni în Republica Moldova. Regimul de la Tiraspol a anunțat că va bloca circulația automobilelor moldovenești.

Autoritățile de la Chișinău și Tiraspol au convenit în urmă cu doi ani ca autovehiculele din regiunea transnistreană să aibă numere neutre de înmatriculare, fără însemnele Republicii Moldova, ca să poate ieși în afară.

La 10 ianuarie, Chișinăul a început să interzică automobilelor cu numere transnistrene traversarea frontierei. În replică, Tiraspolul a anunțat că din 24 ianuarie va interzice accesul automobilelor cu numere moldovenești.

Chisinăul a renunțat la măsură

Astfel, după o interdicție care a durat zece zile, Chișinăul a renunțat la această măsură, pe care a numit-o „regim de testare”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul Ion Chicu a declarat că suspendarea regimului de testare la trecerea frontierei de stat moldo-ucraneană pentru automobilele înmatriculate din stânga Nistrului este doar o coincidență și că nu ar fi vorba despre şantaj sau cedare în favoarea regimului de la Tiraspol.

„Acest termen expiră azi sau mâine și această problemă se rezolvă. Ce va fi după 1 aprilie, atunci când ucrainenii nu vor permite cetățenilor noștri din Transnistria să circule cu numere transnistrene, o să vedem, dar şantaj, cedare, nu”, a declarat Ion Chicu.

Igor Dodon a pus mâna pe telefon

„De ce a apărut necesitatea să discut cu Krasnoselski? Pentru că în urma unor interpretări greşite, a apărut informaţia că ei blochează la noi nu ştiu ce blochează şi aşa mai departe. Am ridicat telefonul, l-am sunat pe domnul Krasnoselski şi i-am spus: "Domnule Krasnoselski, ce fel de blocaj /.../". Eu cred că este un subiect care se gestionează corect şi eu cred în timpul apropiat tot mai mulţi locuitori din stânga Nistrului vor obţine plăcuţele neutre”, a fost intervenția lui Igor Dodon pe tema care a aprins cele două state.

Critici dure din partea PAS

Pe de altă parte, deputații din opoziție susțin că Igor Dodon s-a umilită în fața liderului separatist și că a trădat interesele Republicii Moldova. Vicepreședintele Parlamentului din partea PAS, Mihai Popușoi, este sigur că intervenția lui Dodon nu este de aprecia.

„Preşedintele Dodon tranzacționează interesele Republicii Moldova prin înţelegeri cu liderii separatişti din Transnistria. Se pare că Dodon şi-a adus aminte că e președinte și a încercat să aplice legea din 2018, doar că în foarte scurt timp cineva i-a arătat locul. Mai mult decât atât, l-a pus în situația să se umilească în fața așa-zisului lider de la Tiraspol, Krasnoselski și a curmat după doar câteva zile implementarea acestei interdicții”

Deținătorii de automobile înregistrate în stânga Nistrului pot călători doar în spațiul CSI. Este probabil însă ca automobilele cu numere transnistrene să nu mai poate fi admise nici în statele ex-sovietice, deoarece Ucraina a anunțat că de la 1 aprilie va interzice accesul acestora pe teritoriul său, notează Radio România Actualități.