Cifra este îngrijorătoare: 10.000 de medici au plecat din România până în 2016 – arată cel mai recent studiu realizat în Uniunea Europeană, de o organizaţie profesională.

Specialiştii afirmă, însă, că nu se poate cunoaşte numărul real al doctorilor care au ales să profeseze în altă ţară, dar ar trebui ţinut cont de numărul celor care au cerut certificatele de conformitate, necesare pentru a lucra în străinătate.

Studiul a evidenţiat şi o serie de probleme cu care se confruntă sistemele de sănătate din mai multe state – explică medicul Denis Păduraru, citat de Radio România Actualități, preluat de Rador.
Denis Păduraru: “În Republica Cehă – subfinanţarea PIB-ului, lipsa profesioniștilor calificați în domeniul sănătății, numărul scăzut al paturilor de spital, în Croația – lipsa medicilor și a asistentelor medicale pe toate segmentele, în Franța, de asemenea, lipsa medicilor, Italia – reducerea de fonduri îngrijirilor publice de sănătate și chiar, pentru unii medici, timp redus de lucru. Diferențe relevante între regiunile italiene privind calitatea și standardele, în special între nord și sud. În Polonia, lipsa banilor publici în sistem rațional îngrijirilor de sănătate ostil pentru pacienți și medici.

În România, situația este orientarea spre spitale și nu spre ambulatoriu, sistem supracentralizat în colectarea banilor și a deciziei pentru cheltuirea lor, lipsa banilor publici, sistemul medical este condus de profesori universitari în medicină și noi considerăm prea mulți studenți de medicină și prea multe facultăți de medicină”.

Exodul medicilor români va continua însă.