Evenimentul Zilei > Social > Site-ul independent de știri VTimes va închide. Autoritățile îl consideră „agent străin”. Ordinul a fost dat de Kremlin
Site-ul independent de știri VTimes va închide. Autoritățile îl consideră „agent străin”. Ordinul a fost dat de Kremlin

Site-ul independent de știri VTimes va închide. Autoritățile îl consideră „agent străin”. Ordinul a fost dat de Kremlin

Unul dintre ultimele site-uri independente rusești, VTimes, a anunțat joi (3 iunie) că va înceta activitatea după ce autoritățile de la Kremlin l-au numit „agent străin”.

Site-ul rus de ştiri VTimes a anunţat joi că se închide după ce a fost desemnat agent al străinătăţii de către autorităţi, în cadrul extinderii măsurilor de represiune împotriva mass-media critice faţă de Kremlin. VTimes a declarat că această desemnare i-a speriat partenerii, i-a ruinat afacerea şi a făcut mai dificilă difuzarea ştirilor.

Rusia foloseşte denumirea de agent al străinătăţii pentru a eticheta organizaţii finanţate din străinătate despre care spune că sunt angajate în activitatea politică. Termenul are o conotaţie negativă din epoca sovietică şi îi supune pe cei desemnaţi la o verificare birocratică suplimentară.

 VTimes este împins în nișa opoziției faţă de politica de la Kremlin

Ministerul Justiției a explicat în luna mai că VTimes a fost adăugat la lista agenților străini din Rusia, deoarece este înregistrat în Olanda. Această desemnare obligă site-urile vizate să publice o notă de 24 de cuvinte anunţând că sunt distribuite de o companie media ce îndeplineşte funcţia de agent al străinătăţii.

VTimes a fost înfiinţat anul trecut de un grup de jurnalişti care şi-au dat demisia de la Vedomosti, un cotidian economic de top, după ce l-au acuzat pe noul redactor-şef că a introdus cenzură pro-Kremlin.

„Prin urmare, am decis să nu mai publicăm VTimes de pe 12 iunie, Ziua Independenței Rusiei”

Eticheta de agent al străinătăţii a distrus modelul de afacere al VTimes – şi noi am creat acest site de ştiri ca o afacere, a declarat VTimes într-un comunicat. Agenţii de publicitate şi partenerii nu înţeleg cum să lucreze cu un agent al străinătăţii şi nu îi putem judeca pentru aceasta, mai spune  VTimes în comunicat.

La fel ca edițiile tipărite și online ale Vedomosti, VTimes este publicat în același fundal iconic ca și Financial Times și are un acord de publicare cu ziarul britanic.

Editorii au declarat că au luat în considerare mai multe modalități de a continua publicarea, dar că fiecare scenariu a făcut ca personalul să fie vulnerabil la urmărirea penală sau la închisoare, scrie straitstimes.