În spațiul public există foarte puține informații despre viața privată a lui Vladimir Putin, a cărui cea mai mare putere este considerată cea politică. Liderul Rusiei a fost luat de pe stradă de către antrenorul său de judo, care l-a transformat într-un luptător pătimaș.

Vladimir Putin s-a născut în 1952; tatăl său a fost maistru la o uzină din Sankt Petersburg, iar mama sa casnică. Putin a intrat în numeroase conflicte cu colegii săi. Era considerat unul dintre bătăușii școlii. „Putin era un bătăuș din curtea școlii și făcea parte dintr-un gang, dintr-o bandă. Era foarte mic, dar era un luptător acerb. Sporturile l-au salvat, practic, de la a se îndrepta spre o viață de crimă. Antrenorul său de judo l-a luat de pe străzi și datorită lui a devenit un luptător foarte pasionat”, a relatat co-autorul cărții „Moartea unui disident: Otrăvirea lui Alexander Litvinenko și întoarcerea KGB-ului”, Alex Goldfarb. 

De ce a vrut Putin să lucreze cu KGB-ul

Analistul politic Alex Rahr a povestit, într-un documentar publicat pe BBC, cum temutul serviciu secret sovietic KGB urmărea practicanții sporturilor violente din Uniunea Sovietică.

„Putin nu a ținut niciodată secret faptul că dorea să lucreze pentru serviciile secrete, cu KGB. El visa să devină un fel de Stierlitz, versiunea rusă a lui James Bond”, a subliniat analistul politic.

„Să întrebi „Ți-l amintești pe personajul Stierlitz?” e ca și cum ai întreba orice cetățean din această țară dacă-și amintește de James Bond. Da, bineînțeles că-mi aduc aminte de Bond”, a spus Arkady Ostrovsky, autorul cărții „The Invention of Russia”.  Potrivit acestuia, filmul 17 clipe ale unei primăveri (1973) a jucat un rol extrem de important în alegerea actualului lider al Rusiei de a deveni ofițer de informații
„Rolul lui Stierlitz în filmul 17 clipe ale unei primăveri, ideea unui spion sovietic faimos cred că sunt câteva aspecte foarte importante. Acest film a fost unul extrem de însemnat și pentru Putin; când a fost difuzat, Putin avea 21 de ani. Doi ani mai târziu, a intrat în Serviciile Secrete, s-a alăturat KGB-ului”, a dezvăluit Arkady Ostrovsky.
Vladimir Putin nu a mărturisit niciodată dacă Stierlitz a fost cel care l-a determinat să devină spion. El și-a început cariera de spion la Berlin, aidoma lui Stierlitz .

Cum și-a ales Putin soția. A fost supusă mai multor teste

Potrivit relatărilor unui fost ofițer KGB, Vladimir Putin trebuia să-și aleagă partenera de viață cât mai repede, dacă dorea să lucreze ca spion. Serviciile secrete nu aveau încredere pe deplin în ofițerii de informații dacă nu aveau căsătorii fericite, a dezvăluit Vladimir Iakunin.
„Timp de 20 de ani, am fost ofițer de informații. Generația mea a fost crescută și alimentată de eroismul prezentat în nuvelele și romanele despre Al Doilea Război Mondial, despre acte eroice ale copiilor care luptau. Iar eroismul ofițerilor noștri de informații stârneau interes.
Pentru un agent al serviciilor, însă, era foarte important – dacă dorea să aibă un loc un muncă – să fie căsătorit, dar să aibă o căsătorie fericită. Altfel, nu putem să avem încredere în el pe deplin, pentru că te puteai încurca cu alte femei între timp. Nu suntem adepții acestui lucru”, s-a exprimat Vladimir Iakunin.
Potrivit fostului ofițer KGB, Vladimir Putin nu i-a mărturisit Lyudmilei, pe când erau la începutul relației, îndeletnicirile sale profesionale. Mai mult decât atât, Putin a supus-o pe tânăra Lyudmila unor repetate teste, pentru a se asigura că aceasta îi este fidelă.
„Putin nu i-a spus Lyudmilei, la începutul relației, că lucra pentru KGB. I-a spus, în schimb, că lucra la Poliție. I-a examinat foarte îndeaproape caracterul. Își trimitea prietenii să o scoată la întâlniri, dar ea îi refuza și le spunea că are deja un iubit, pe Vladimir. Și asta a fost suficient pentru el ca să fie chiar mândru de Lyudmila. Așa și-a dat seama că ea chiar îl plăcea”, a dezvăluit Vladimir Iakunin, fost ofițer KGB.