Sistemul public de sănătate NHS, mândria Angliei încă din anul 1948, trece printr-o criză fără precedent în această iarnă, conform France Presse, citată de Agerpres.

O fotografie a unui băiețel de 22 de luni a fost publicată pe prima pagină a cotidianului Daily Mirror, a devenit virală şi a stârnit revolta pe reţelele de socializare. Micuțul doarme pe o pătură așezată pe două scaune din cauză că nu există un pat liber pentru el, în condiţiie în care este suspect de meningită. Familia copilului a așteptat cinci ore la serviciile de urgență înainte ca micuţul să fie fi văzut de un medic. 

„Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie este la un pas de colaps”, potrivit medicilor și organizațiilor spitalicești, care acuză situaţia prezentă în sistemul de sănătate gratuit, al cincilea cel mai mare angajator la nivel mondial (n.r. – 1,5 milioane de angajați).

NHS reprezintă o miză politică crucială care înclină balanţa în alegeri şi care, deşi reprezintă un model, poate fi blocat la cea mai mică alertă, cum ar fi epidemia de gripă din acest an. La această situaţie contribuie îmbătrânirea populației, creșterea demografică și politicile de austeritate.

Astfel, începând cu prima lună a toamnei, timpul de așteptare la urgențe explodează, iar pacienții așteaptă mai mult de patru ore înainte de a vedea un medic.

Aşa apar situaţiile în care pacienţii mor pe targă, din cauza faptului că peste tot lipsesc paturi, ambulanțe şi medici. Dr. Richard Kerr, membru al Colegiului regal al chirurgilor, nu a văzut niciodată o astfel de deteriorare a situaţiei în 26 de ani de carieră. Crucea Roșie a fost chemată pentru a ajuta, iar premierul conservator Theresa May a descris remarcile drept ''iresponsabile și exagerate".