Rusia a desfășurat în Siria sisteme ultra-performante de rachete anti-aeriene S-300. Pe cine ȚINTESC ele, de vreme ce ISIS nu are forță aeriană?


"După analiza imaginilor din satelit, IHS Jane's a identificat două noi situri în Siria care s-ar putea preta pentru găzduirea de forţe ruse. În aceste două baze – un complex de stocare a armelor la Istamo şi complexul militar Al-Sanobar, ambele situate la nord de aeroportul Latakia – pregătirile par să fie în curs de desfăşurare pentru primirea de forţe ruse", subliniază institutul cu baza la Londra.

"Această activitate include construcţia de noi clădiri, curăţarea suprafeţelor, precum şi nivelarea şi pavarea terenului. Constatăm prezenţa aceloraşi corturi de tipul celor utilizate de către unităţile militare ruse", subliniază institutul britanic.

Toate acestea denotă "o creştere semnificativă a capacităţilor de luptă ruseşti în Siria. Desfăşurarea de către Rusia include de acum patru avioane de luptă multirol Su-30SM, 12 avioane de atac la sol Su-25, 12 avioane de luptă Su-24M şi potenţial şase elicoptere de atac Ka-52", precizează IHS Jane's.

Acest angajament al Moscovei, aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, sugerează – potrivit experţilor americani – o participare directă la lupte în această ţară măcinată de mai bine de patru ani de un conflict din ce în ce mai complex între regimul de la Damasc, rebeli, jihadişti şi kurzi.

Efectul armelor ruse a început deja "să se facă simţit pe teritoriul sirian", a afirmat marţi pentru AFP un înalt responsabil militar sirian sub rezerva anonimatului. Avioane (ruseşti) au sosit vineri la o bază militară în provincia Latakia, fief al regimului Bashar al-Assad în vest, potrivit acestuia.

Secretarul de stat american John Kerry declarase anterior că avioanele pe care Rusia le-a trimis în Siria se află acolo, în momentul de faţă, pentru a-şi proteja baza aeriană militară, mai degrabă decât pentru a pregăti o ofensivă şi a se implica mai mult în conflictul sirian, potrivit AFP.