Singapore, singura țară din lume în care se comercializează carnea produsă în laborator

Singapore, singura țară din lume în care se comercializează carnea produsă în laborator Carcase de pui. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cum ar fi dacă lumea ar putea fi salvată cu nuggets-uri de pui ? Dar aceste nuggets-uri nu ar fi făcute din carne de pui, ci în laborator. În Singapore, această idee a fost pusă în practică, fiind singura țară în care carnea cultivată în laboratoare poate fi comercializată. În cele din urmă, această industrie poate deveni extrem de profitabilă.

Singapore este dependentă de importurile de alimente, 90% provenind din străinătate. În acest context, o mare parte din atenție este pusă pe tehnologiile cu celule stem care vizează producerea de alimente precum lapte, pește și carne din acestea. Celulele stem sunt prelevate de la animale printr-o biopsie și apoi sunt înghețate în azot lichid pentru a le păstra câțiva ani. Pentru a produce carne, celulele sunt multiplicate într-un bioreactor.

Tehnologia nu este încă pregătită pentru producția în masă, dar, teoretic, o singură biopsie ar fi suficientă pentru a produce sute de tone de carne. Start-up-ul american Just Eat, cu sediul în Silicon Valley, este în proces de deschidere a unui astfel de laborator în Singapore. Compania se concentrează pe producția de carne de pui, pe care intenționează să o introducă în supermarketuri în următorii ani.

La începutul lunii noiembrie, compania a ales un grup de subiecți pentru testare pe care i-a invitat la un hotel luxos din Singapore pentru a le servi acest tip de preparat și anume, nuggets-ul de pui făcut în laborator. De-a lungul istoriei omenirii, progresele în tehnologia alimentară au avut puterea de a schimba modul în care trăiesc oamenii. La prima vedere, pare o carne normală de pui, însă, culoarea sa este mai deschisă. În schimb, gustul și mirosul sunt de pui.

Ne puteți urmări și pe Google News

Serene Chng, biolog, are ca misiune să găsească celule stem de cea mai bună calitate. „Învățăm ce le place celulelor să mănânce și cât de des trebuie să fie hrănite”, spune Chng, referindu-se la soluțiile nutritive, pline de carbohidrați, aminoacizi și minerale, care înlocuiesc sângele care hrănește celulele animalelor vii.

Nevoia de alimente

Când vine vorba de aprobarea cărnii cultivate în laborator, Asia ar putea fi numărul unu în lume. Multe țări din Asia sunt mult mai deschise către astfel de tehnologii, față de țările europene, a spus Sandhya Sriram. Acest lucru se datorează faptului că, în 2021, peste un milion de oameni nu au avut acces la alimente, fermierii luptându-se cu recoltele.

Poate fi salvată lumea prin nuggets-uri de pui? Vor cumpăra vreodată oamenii alimente produse într-un mod similar cu un vaccin împotriva Covid-19? Asta este o întrebare la care cercetătorii vor răspunde după ce vor fi aduse pe piață din ce în ce mai multe astfel de produse, potrivit Der Spiegel.