Evenimentul Zilei > Politica > Sindicatul „Viitorul Mineritului” salută poziţia lui Iohannis privind dialogul pe tema Roşia Montană
Sindicatul „Viitorul Mineritului” salută poziţia lui Iohannis privind dialogul pe tema Roşia Montană

Sindicatul „Viitorul Mineritului” salută poziţia lui Iohannis privind dialogul pe tema Roşia Montană

Sindicatul "Viitorul Mineritului" din Roşia Montană salută poziţia preşedintelui Klaus Iohannis privind reluarea discuţiilor pe tema proiectului minier, exprimându-şi speranţa că minerilor li se vor reda "meseria şi bucuria de a trăi aşa cum trebuie în România lucrului bine făcut", anunță mediafax.ro.

Sindicatul "Viitorul Mineritului" susţine, într-o scrisoare deschisă transmisă preşedintelui Klaus Iohannis, că reprezintă "miile de familii de mineri din zona tradiţional minieră a Munţilor Apuseni" şi salută îndemnul şefului statului de a se relua dialogul între Guvern şi compania care propune proiectul minier de la Roşia Montană, transmite corespondentul Mediafax.

"Cuvintele dumneavoastră aduc în inimile şi sufletele noastre din nou o rază de speranţă pentru un viitor mai bun, pentru o viaţă demnă, cu capul sus, aşa cum au trăit-o părinţii şi bunicii noştri, şi ei mineri, la fel ca noi. Însă mineritul la Roşia Montană s-a întrerupt în anul 2006 şi de atunci cu toţii aşteptăm o decizie a statului român, iar soarta copiilor noştri depinde de ceea ce veţi hotărî dumneavoastră, cei ce ne conduceţi", se arată în scrisoarea deschisă a sindicatului.

Pe de altă parte, sindicatul "Viitorul Mineritului" Roşia Montană critică opozanţii proiectului minier, spunând că există un ONG care vorbeşte în numele comunităţii, dar nu o reprezintă.

"Acest ONG nu numără mai mult de câteva familii, oameni care au lucrat în minerit şi au pensii din minerit, iar acum luptă să oprească mineritul! Dar este susţinut financiar de diverse organizaţii, fără să aibă nicio legătură cu noi, oamenii simpli din Roşia Montană. Organizaţia aceasta nu are legitimitate, nu ştim ce interese reprezintă. Noi nu facem parte din cei ce vor dispariţia de pe hartă a Roşiei Montane, loc sortit pieirii dacă nu repornim mineritul. De ce acest ONG, Alburnus Maior după cum îşi spune, nu recunoaşte că nu vorbeşte în numele localnicilor din Roşia Montană care, la referendumul din 2012, au spus Da mineritului şi proiectului minier în procentaj de 80%? Noi vrem minerit la Roşia Montană! Vrem să ne facem meseria noastră pe care am învăţat-o cu mult drag din tată-n fiu!", se mai arată în scrisoarea citată.

Sindicatul salută recentele afirmaţii ale preşedintelui Klaus Iohannis şi speră că dialogul la care şeful statului invită părţile implicate în proiectul Roşia Montană să înceapă cât mai repede şi să fie un dialog real, care să le "redea meseria şi bucuria de a trăi aşa cum trebuie în România lucrului bine făcut".

Asociaţia Alburnus Maior i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să îşi clarifice "neîntârziat" punctul de vedere privind proiectul minier de la Roşia Montană, avertizându-l pe şeful statului că "lupta anti-corupţie (…) nu va putea fi câştigată punând sub tăcere afacerea Roşia Montană".

Asociaţia Alburnus Maior, unul dintre principalii opozanţi ai proiectului minier de la Roşia Montană, susţinea, într-o scrisoare deschisă transmisă preşedintelui Klaus Iohannis că "proiectul de minerit cu cianuri propus la Roşia Montană este supus ultimei tentative de resuscitare, Gabriel Resources fiind în căutare de aliaţi".

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.