Evenimentul Zilei > Sport > Simona Halep, drumul de la „epavă mentală” la mare campioană
Simona Halep, drumul de la „epavă mentală” la mare campioană

Simona Halep, drumul de la „epavă mentală” la mare campioană

Simona Halep a dat marea lovitură la Wimbledon, într-un moment în care nici cei mai optimiști suporteri ai constănțencei n-ar fi crezut în ea.

Românca s-a impus pe un turneu pe iarbă, o suprafață după care nu s-a dat în vânt niciodată. Într-un moment în care părea căzută psihic. În acest an, Halep nu câștigase niciun turneu, fapt fără precedent pentru ea, în ultimele cinci sezoane. În plus, Simona părea des cumpănită după despărțirea de australianul Darren Cahill.

Nu i-a stat în cale nici măcar cea mai bună tenismenă

Chiar dacă i-a fost alături în multe ocazii, antrenorul n-a mai făcut parte din staff-ul fostei lidere WTA. Despre surpriza produsă de Halep, la Wimbledon, vorbesc și jurnaliștii de la presigioasa televiziune americană ESPN. Cum a reușit Simona să scape de emoțiile unei finale la Wimbledon, rundă în care mama ei îi spunea, la începutul carierei, că participarea în această fază a întrecerii din Londra poate fi, de fapt, apogeul unei tenismene? Cum a reușit Simona să o „distrugă” efectiv pe cea mai bună jucătoare din istoria tenisului – Serena Williams – , cu un 6-2 cu repetiție de toată frumusețea? Aceste lucruri nu ne demonstrează decât că jucătoarea din Constanța a câștigat lupta cu propriul psihic. După finalele de turneu major pierdute (Roland Garros 2014 și 2017 și Australian Open 2018), evident că Halep a acumulat multe frustrări. Cine n-ar fi făcut-o? Nervii pe care îi vărsa pe teren în timpul jocurilor, în momentele grele, nu puteau fi stăpâniți nici măcar de Darren Cahill, antrenorul preferat al Simonei, cel care a dus-o pe prima treaptă a tenisului mondial. A început să sclipească în joc în special anul trecut, când a abordat cu încredere deplină fiecare meci.

Cahill a salutat contribuția psihologului

Rețeta succesului (credem noi) este și Alexis Castorii, celebra americancă psiholog din lumea sportului. Până și Cahill a mărturisit că munca Simonei cu Alexis Castorri a fost „crucială”, fapt ce i-a adus și primul titlu de Mare Șlem din carieră, mult râvnitul trofeu de la Roland Garros. Iată că Simona nu a renunțat la celebrul psiholog și tot „sub tratamentul” acestuia a triumfat și la Wimbledon. Alexis Castorri a făcut minuni cu mai mulți jucători de tenis, de golf, dar și cu oameni de afaceri. Rămânem în „Sportul Alb”, deoarece psihologul sportiv a lucrat și cu britanicul Andy Murray, cel care în 2012 a triumfat la US Open și cu ajutorul ei. Murray a intrat în finala de la US Open de atunci după ce pierduse anterior de patru ori în ultimul act, la Australian Open, în 2010 şi 2011, la Wimbledon, în 2012 şi tot la Flushing Meadows, în 2008. Așadar, și psihicul scoțianului a fost la pământ înainte de a lucra cu Alexis Castorri. Culmea, cel care a cooptat-o pe Castorri în Team Murray a fost chiar antrenorul acestuia de atunci, Ivan Lendl, fost pacient al celebrului psiholog în anii ’80, și alături de care Lendl a devenit numărul 1 mondial!

Cuvinte de aur pentru Halep

Anul trecut, imediat după ce Halep a fost încoronată la Roland Garros, Alexis Castorri a lăudat munca româncei, după dezamăgirile suferite la Paris. „Trebuie să ai o personalitate uriașă ca, după ce ai avut o victorie care ți s-a luat, sau pe care ai pierdut-o din mână, să te întorci anul următor, sau doi ani mai târziu, și să continui să urci muntele. Asta cere un tip anume de perseverență. Nu o să mai aibă niciodată dubii că nu poate face ceea ce își propune. Și-a obținut titlul cum scrie la carte, întâi fiind bătută rău, suferind, apoi revenind și revanșându-se față de ea însăși”, spunea Alexis Castorri.

A deschis de două ori „Arena Națională”

Simona Halep a prezentat trofeul de la Wimbledon, aseară, pe „Arena Națională”. A fost pentru al doilea an consecutiv în care fanii constănțencei au putut s-o aplaude pe cel mai mare stadion al țării. Ambele evenimente au fost organizate de Primăria Capitalei. În 2018, Simona a arătat trofeul cucerit la Roland Garros, dar evenimentul a fost marcat de huiduielile încasate de Gabriela Firea, primarul general al Bucureștiului. Simona a reușit o performanță pe care doar Gheorghe Hagi a mai bifat-o. A deschis porțile celui mai mare stadion din România.

Premiată și de Președinție, și de Patriarhie

În 1998, pe fostul „23 August”, suporterii veneau să-l ovaționeze pe internaționalul român, care anunțase că se retrage de la echipa națională. Trei ani mai târziu, pe defuncta arenă se desfășura „Gala Hagi”. De asemenea, Halep este cea mai premiată sportivă a ultimilor ani. Va primi Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, iar Patriarhia Română îi va acorda „Crucea Patriarhală”. Anul trecut, Simona a primit titlul de Doctor Honoris Causa „Beneficiorum Publicorum”, din partea Universității de Vest, și a fost declarată „cetățean de onoare” al Bucureștilor și Călărașilor.