Evenimentul Zilei > Politica > SIIJ. Ionuț Moșteanu: „Este o victorie a coaliţiei desfiinţarea SIIJ la vot, astăzi”
SIIJ. Ionuț Moșteanu: „Este o victorie a coaliţiei desfiinţarea SIIJ la vot, astăzi”

SIIJ. Ionuț Moșteanu: „Este o victorie a coaliţiei desfiinţarea SIIJ la vot, astăzi”

Deputații au votat, miercuri, proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ).

Proiectul privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) va merge mai departe la Senat. Vor fi discuţii, dezbateri şi se va ajunge la o soluţie, a declarat, miercuri, liderul deputaţilor Alianţei USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, citat de Agerpres. El şi-a exprimat speranţa ca în aproximativ două săptămâni actul normativ să meargă la promulgare.

Moșteanu: „În prima Cameră cel puţin, am desfiinţat această infamă secţie specială”

„Este o victorie a coaliţiei desfiinţarea SIIJ la vot, astăzi. Mergem înainte, proiectul merge la Senat, este ceea ce am promis în campanie, în Programul de guvernare. Bineînţeles că n-avem totdeauna scenariul perfect, pe care l-am fi dorit fiecare dintre noi. Avem un proiect propus de Guvern, avem un amendament, proiectul merge mai departe, vor mai fi discuţii, va fi timp pentru dezbateri şi vom ajunge la o soluţie bună. Practic, important în acest moment este că, în prima Cameră cel puţin, am desfiinţat această infamă secţie specială”, a afirmat Moşteanu, la Palatul Parlamentului.

Politicianul a adăugat că este timp de dezbateri, de idei mai bune, poate chiar din partea magistraţilor să vină o propunere mai bună.

„Noi suntem deschişi. Am spus că vrem să se întâmple desfiinţarea SIIJ şi merge înainte, am desfiinţat în prima Cameră. Sper ca într-o săptămână – două să rezolvăm şi la Senat, să meargă proiectul la promulgare”, a susţinut Ionuţ Moşteanu.

Desfiinţarea SIJI este o victorie şi a lui Stelian Ion şi a USR şi a coaliţiei

Deputatul USR-PLUS a comentat și faptul că Stelian Ion ar fi intenţionat să-şi dea demisia din funcţia de ministru al Justiţiei.

„Discuţii au fost şi vor mai fi, suntem un partid care pune pe primul loc dezbaterea internă şi externă. (…) Nu s-a pus nicio secundă problema ca Stelian Ion să renunţe la lupta pe care, până la urmă, abia a început-o. Desfiinţarea SIJI este o victorie şi a lui personală şi a USR şi a coaliţiei, până la urmă. Noi susţinem desfiinţarea SIIJ. Dacă găsim o variantă mai bună pentru care să strângem voturile, pentru că politica e pe voturi, în urma dezbaterilor care vor fi şi la Senat, mergem înainte cu o variantă mai bună, dacă nu, rămânem cu aceasta variantă”, a precizat Moşteanu.

Deputaţii au adoptat, miercuri, în plen, proiectul privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) în forma primită de la Comisia juridică. Au fost adoptate mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu. Acesta prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM. S-au înregistrat 171 de voturi „pentru”, 136 „împotrivă”, iar doi deputaţi nu au votat. Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, forul decizional fiind Senatul.

Citește și Ce presupune desființarea SIIJ. Marile probleme care vor urma pentru justiție