Evenimentul Zilei > Opinii > Și talibanii ne-au prins pe picior greșit!
Și talibanii ne-au prins pe picior greșit!

Și talibanii ne-au prins pe picior greșit!

Întreaga planetă e cu ochii spre Afaganistan. Acolo se întâmplă genocidul despre care ni se vorbea nouă în decembrie 1989.

Ne vrem românii noștri acasă. Au fost prinși cu treabă în Kabul, căci baza militară de la Kandahar a fost demult evacuată. În general, cu treabă pe linie diplomatică, că nu-s turiști prinși pe pământ afgani.

În plin scandal cu aventurile tinereții lui Florin Cîțu, acesta ne-a anunțat că face demersuri să-i aducă în țară pe cei 35 de români prinși în Afganistan. 16 dintre ei au avut noroc, s-au mișcat repede și profesionist. Au prins loc într-un avion militar american și au zburat din Kabul spre o țară din Europa, în noaptea de luni.

După două zile de planuri peste planuri, ieri, 18 august, am fost informați că un avion C-130 Hercules al Forţelor Aeriene Române a plecat la Kabul pentru a repatria ultimii 27 de români aflaţi în Afganistan. Au ajuns în această dimineață. În aeronavă se aflau şi militarii de la Operaţii Speciale care au misiunea să asigure o evacuare în bune condiții.

MAE ne-a anunțat că s-a reușit parcurgerea „în regim de urgență”, de luni până mercuri, a procedurilor pentru zborul avionului militar la Kabul, ca șă-i evacueze pe ceilalți români rămași acolo, după ce talibanii puseseră stăpânire pe Kabul și înconjuraseră aeroportul.

În această dimineață a venit și vestea: au reușit să ia la bordul aeronavei Hercules doar un român, aflat pe aeroportul din Kabul. Omul se descurcase și ajunsese în teritoriul controlat de trupele NATO, adică aeroportul. A fost urcat în avion și dus la Islamabad, lăsat în siguranță, iar de acolo acesta va reveni în România.

Nu vom ști încă, prin ce minune sau mijloace a reușit omul acesta să ajungă la aeroportul din Kabul, traversând un oraș stăpânit de talibani. Cert este, așa cum ne-a spus premierul, că „acum se fac eforturi ca să fie extrași și cei 15 români”, rămași captivi în capitala Afganistanului fiindcă nu pot să se deplaseze în siguranță până la aeroport. Avionul Hercules se va întoarce din nou la Kabul ca să ia alți români, dacă aceștia vor ajunge acolo.

Desigur, este o oprațiune complicată în acest moment. Dar nu putem să nu împărtășim și opinia că toată povestea aceasta a prins autoritățile române pe picior greșit. Prea au acționat cu întârziere în evacuarea românilor de acolo! Fiindcă erau previzibile momentele care vor urma. Premierul, care și-a asumat operațiunea, a acționat prea târziu, pentru că informații despre iminetul pericol sigur existau, după retragerea militarilor români în luna mai, dar și venite pe canalele diplomatice.

Motivele aruncate în apațiul public nu par acceptate nici de specialiști din zona militară, nici de novicii din ceea ce se cheamă „opinia publică”. E greu de crezut că în fața pericolului morții, unii dintre românii noștri din Kabul și-au dorit să mai rămână acolo, ca să muncească în continuare.

Cât despre o așa zisă scuză că, pe lângă cei 15 români rămași captivi în oraș, mai sunt mulți cetățeni europeni din diferite zone care nu pot ajunge pe aeroport, mi se pare puerilă, copilărească. Niciodată, în niciun domeniu, nu s-a acceptat motivarea „am greșit, dar au greșit și alții!”.

Sperăm din tot sufletul ca oamenii rămași în Kabul să ajungă cu bine în România și măcar unul dintre ei să ne povestească de ce a rămas acolo până în ultima clipă.

Publicat in categoriile: Opinii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: