Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Și-a zis Restauratorul cel mai bun al Daciei lăudându-se cu prima unire a românilor
Și-a zis Restauratorul cel mai bun al Daciei lăudându-se cu prima unire a românilor

Și-a zis Restauratorul cel mai bun al Daciei lăudându-se cu prima unire a românilor

Pentru a asigura o guvernare eficientă a Trasilvaniei, dar și pentru apărarea împotriva turcilor, împăratul Ferdinand I a trimis în Transilvania, la1551, un număr considerabil de soldați, sub conducerea generalului italian Giovanni Baptista Castaldo.

Zvonurile despre pregătirile de război ale turcilor domină corespondența lui Castaldo și a celorlalți comisari habsburgici, la începutul anului 1552.

Spre deosebire de anul anterior, otomanii pregăteau o campanie mai temeinică.

Într-o scrisoare adresată lui Castaldo, judele Sibiului, Petru Haller, afirma că domnul Țării Românești a primit ordin de la sultan să închidă toate drumurile către Transilvania.

La începutul anului 1552, pe lângă amenințarea turcească s-a profilat și pericolul unui atac dinspre Moldova și Țara Românească.

În ciuda atitudinii binevoitoare a domnilor români față de Habsburgi, aceștia s-au văzut nevoiți să se pregătească pentru o intervenție militară în Transilvania la ordinele sultanului.

Castaldo a fost astfel nevoit să trimită o parte din trupele sale pentru a întări fortificațiile de la frontiera de est și sud-est.

O mare parte din reprezentanții stărilor ardelene refuzau însă să colaboreze cu guvernarea habsburgică.

Citește și Artizanul primei uniri a românilor de la 1595 și sfătuitorul lui Mihai Viteazul este executat de Habsburgi

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Istoria secreta
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: